Dersim Der gecesinde Öymen eleştirildi…

Dersim Der, “Seyit Rıza ve Dersim Direnişi Şehitlerini Anma Gecesi” düzenledi. Levenes, Telgraf ve Print Gallery’nin sponsor olduğu gece, 15 Kasım saat 18’de “22 Moorefield Road, Bruce Grove, Tottenham, N17 8PY” adresindeki Londra Toplum Merkezi’nde gerçekleşti.

Avrupa Alevi Akademisi Başkanı Mustafa Düzgün, şair, yazar ve araştırmacı Mehmet Çetin konuşmacı olarak yer aldığı geceye kalabalık bir katılım gözlendi. Ahmet Aslan ve Grubu, Mehmet Çapan ve Enver Çelik de programda yer aldı. Ayrıca Dersim Belgeseli gösterildi.

“KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM”

Dersim Der Başkanı Ali Pekin, gecenin asıl amacının Seyit Rıza ve Dersim direnişi şehitlerini anmak olduğunu belirterek, “Bu tür etkinliklerin kendi kimliğimiz ve kültürümüze sahip çıkarak sürdürmemize katkıda bulunmasını istiyoruz” dedi.

Pekin, Türkiye gündemine de değinerek Öymen’in sözlerinin hala eski anlayışın sürdüğünün ifadesi olduğunu belirtti. Öymen’in sözlerinin Dersim’de yaşananları yansıttığını vurgulayan Pekin, Dersim bölgesine yapıcak barajların asıl amacının da Dersim’i insansızlaştırmak olduğunu öne sürdü.

Avrupa Alevi Akademisi Başkanı Mustafa Düzgün de Öymen’in sözlerini eleştirerek Aleviler’i birlik ve beraberliğe çağırdı. Düzgün, AKP hükümetinin “Demokratik Açılım” paketinin desteklenerek kesintiye uğramasının önlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

ONUR ÖYMEN NE DEMİŞTİ?

Onur Öymen Meclis TBMM kürsüsünde AKP hükümetinin “demokratik açılım” atılımını eleştirirken şunları söylemişti:

“Maalesef bu ülkenin anaları çok ağladı. Tarihimiz boyunca çok şehit verdik. Çanakkale Savaşı’nda 200 bin şehidimiz vardı, hepsinin anası ağladı. Kimse çıkıp ‘bu savaşı bitirelim’ demedi. Kurtuluş Savaşı’nda, Şeyh Sait isyanında, Dersim isyanında, Kıbrıs’ta analar ağlamadı mı? Kimse ‘analar ağlamasın, mücadeleyi durduralım’ dedi mi? Çözüm, Dersim ve Şeyh Sait isyanlarında yapılandır”

FOTOĞRAF: Dersim Der Başkanı Ali Pekin

826910cookie-checkDersim Der gecesinde Öymen eleştirildi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.