‘Devrim kokusu’

Kopenhag’da bu hafta da devam edecek olan İklim Zirvesi’ndeki gelişmeler ve beklentiler bütün gazeterde geniş şekilde işleniyor.

Daily Telegraph’ın zirveyi izleyen yorumcusu Geoffrey Lean, “Havada devrim kokusu var. Yeter ki zenginle yoksul anlaşabilsin” başlığını attı.

Lean, heyetlerin bir haftadır devam eden pazarlıklarında çözülemeyen büyük sorunların, devreye giren bakanlara havale edildiğini, onlar da çözemezse liderlerin devreye gireceğini yazıdı.

“İlk sorun daha anlaşmanın ana hedefi konusunda” diyen Telegraph yazarı ve devam etti:

“Atmosferi en çok kirleten ülkeler için küresel ısınmayı 2020’ye kadar 2 santigrat derecenin altında tutabilme hedefi hala geçerli, ama uzmanlar bunun deniz seviyesine yakın ada devletleri ve tehlikedeki diğer bölgeleri kurtarmaya yetmeyeceğini söylüyor. Ve yüzü aşkın ülke delegasyonu ısınma hedefini en fazla 1,5 santigrat olarak belirlemekten yana. Oysa şu ana kadar sanayileşmiş ülkelerin açıkladığı karbon salımı hedefleri, uzmanların gerekli olduğunu söylediği kesintilerin hala çok altında. “

Telegraph yazarı, bunun dışında 2050 hedefleri, zengin ve yoksul ülkelerin yapacağı kesintilerin oranları, yoksul ülkelere iklim değişikliğine uyum ve önlem için yapılacak yardımların miktarı ve koşulları ve bir anlaşma sağlanırsa bunun ne kadar bağlayıcı olacağı konularının tümü üzerinde kıran kırana bir mücadele yaşanacağını belirtti.

Yazar; bir sağlanabilirse bu anlaşmanın, sanayi devriminden bu yana dünyadaki en büyük değişimin kapısını açacağını, dünya ekonomisini fosil yakıtlara bağımlılıktan kurtaracağını söne sürdü.

1498280cookie-check‘Devrim kokusu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.