Diana kararını jüri verecek

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Diana ile 1997’de geçirdiği trafik kazası sonucu ölen Dodi el Fayed’in babası, Muhammed el Fayed’in itirazını yerinde buldu. Böylece soruşturmayı yürüten yetkilinin, kararı da tek başına verme yolundaki hükmü bozulmuş oldu.


İngiltere yasalarına göre, ani bir ölüm durumunda ölümün nedeni, yani doğal bir olayın sonucu olup olmadığı konusunda karar verilmesi gerekiyor.


Ülkenin en üst düzey kadın hukukçularından olan emekli yargıç Leydi Butler-Sloss, Eylül ayında soruşturmayı açarken, eldeki kanıt miktarının çokluğunu gerekçe göstererek dosyayı tek başına inceleme kararı almıştı.


Ancak Butler-Sloss’un geçmişte Kraliyet Ailesi ile yakın ilişkisi bulunması, Yüksek Mahkeme’ye tarafsızlığı zedeleyebilecek itiraz gerekçesi olarak sunuldu. Mahkeme heyeti, Butler-Sloss’un tarafsızlığına güvendiğini, ancak böyle bir izlenim yaratılmasının önüne geçmek için kararı jüriye havale edeceğini bildirdi.


Dosyalar hakkında Mart ayında bir ön oturum yapılacak. Asıl soruşturma oturumu ise Mayıs ayında.


FAYED: KOMPLOYDU


İngiltere’nin en büyük ve şık mağazalarından Harrods’ın sahibi olan Muhammed el Fayed, neredeyse 10 yıl önceki kazadan bu yana oğlu ve Prenses Diana’nın bir cinayet komplosuna kurban gittiğini öne sürüyor.



El Fayed, ‘savlarımı kanıtlamak için servetimi tüketmeye hazırım’ diyor


Kararın tek bir yargıçtansa sıradan vatandaşlardan oluşacak bir jüriye bırakılması halinde, El Fayed’in lehinde bir karar alınması ihtimalinin yükseleceği yorumları yapılıyordu.


El Fayed, Paris’teki Alma Tüneli’nde yaşanan ve şoforün de ölümüyle sonuçlanan kazada İngiliz istihbarat teşkilatının rolü olduğunu iddia ediyordu.


Mısırlı işadamına göre komplonun gerekçesi, yerleşik düzenin temsilcilerinin tahtın varisinden boşanmış olan Prenses’in bir Müslüman ile ilişkisi olması fikrini kabullenememesiydi.


Şimdiye dek hem İngiltere’de hem Fransa’da yürütülen kapsamlı araştırmalarda bu iddiayı destekleyecek bir kanıt ortaya çıkmadı.


Ancak eğer jüri, komplo teorilerini destekleyecek yönde bir karar alırsa, bu tartışmalar daha da uzayacak gibi görünüyor.


Muhammed el Fayed soruşturma sırasında Prenses’in eski eşi Prens Charles ile kayınpederi Prens Phillip’in de tanık olarak dinlenmesini umduğunu söyledi.


Ocak ayında, İngiltere polisinin üç sene süren araştırması tamamlanmış, olayın bir kaza olduğu hükmüne varılmıştı.


Raporu hazırlayan emniyet teşkilatının eski başkanı John Stevens, cinayet ve komplo gibi çok ciddi suçlamaları incelediklerini ancak olayın bir komplo olduğunu düşündürecek herhangi bir bulguyla karşılaşmadıklarını söyledi.


Stevens olayı peş peşe gelen unsurların yarattığı ‘trajik bir kaza’ olarak niteledi.


Kazada 36 yaşındaki Prenses Diana; 42 yaşındaki sevgilisi işadamı Dodi el Fayed ve içinde bulundukları otomobilin şoförü Henri Paul ölmüştü.


Prenses Diana bu yıl ölümünün 10. yılı dolayısıyla, önce 1 Temmuz’daki yaşgününde düzenlenecek bir konserle; ardından ölüm yıldönümü olan 31 Ağustos’ta düzenlenecek bir ayinle anılacak. (BBC)

800200cookie-checkDiana kararını jüri verecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.