Die Welt: AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var

Konrad Adenauer Vakfının eski Türkiye temsilcisi Wulf Schönbohm tarafından kaleme alınan ve Türkiye’deki güncel siyasi gelişmelere de yer verilen, “AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var” başlıklı yorumda, yapılan bir araştırmaya göre Alman halkının yüzde 74’ünün radikal dinci tehdidin arttığına inandığı, tüm Müslümanların aynı kefeye konulmasına rağmen, halkın yüzde 42’sinin Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemesinin şaşırtıcı olduğu belirtildi.

Türkiye’nin, parlamenter demokrasi, hukuk devleti prensibi, laiklik ve serbest pazar ekonomisinin sağlandığı tek Müslüman ülke olduğu ifade edilerek, Türkiye’de, nefreti yayan imamların şansı olmadığı, İslamiyet’in politikayı etkilemediği, ilahiyat fakültelerinde de özgür ve modern bir toplumun karşısında olmayan bir İslamiyet öğretildiği kaydedildi.

Yorumda, “Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkanlar, ülkenin yıllardan bu yana Bulgaristan ya da Romanya gibi AB üyesi ülkelere nazaran ne kadar büyük bir reform dinamizmi gösterdiğini kabul etseler iyi olurdu. AK Parti, Avrupa yolunda AB’nin desteğini hak etmiştir. Çünkü bugüne kadar gizli bir İslamcı gündemi olduğu şeklindeki iddiaların hepsi uydurma çıktı” denildi.

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) buna karşı bir neden gösterme konusunda gittikçe zorlandığı belirtilen yorumda, buna rağmen bu partilerin seçmenlerini hayal kırıklığına uğratmamak için Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkmayı sürdürdüğü, bunun muhafazakarlık değil, gericilik olduğu kaydedildi.

Böyle bir tutumla, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Batı’yla İslamiyet arasındaki ilişkilerin yeni bir temele oturtulmasına, İslam dünyasına ilerici ve geleceğe yönelik bir perspektif sunmasına, bir örnek teşkil etmesine vesile olabileceğinin gözden kaçırıldığı ifade edildi.

AK Parti hükümetinin, ülkedeki tüm direnişlere rağmen çok önemli reformlar yaptığı belirtilen yorumda, Türkiye’de şimdi anayasa tartışmaları çerçevesinde üniversitelerde başörtüsü takılması konusunun gündemde olduğu ve bu konuda daha yoğun tartışmaların yapılacağı kaydedildi.

Yorumda, “Kemalistlerin” geçmişte Türkiye’ye büyük hizmetleri olduğu, ancak bugün ülkelerini anlamadığı ifade edildi.

Yorumda, “Türk toplumu artık, şeriata dönmeyecek ya da İslamcılara karşı orduya ihtiyacı olmayacak kadar modern ve Batılı oldu” denildi.


 

1159340cookie-checkDie Welt: AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.