“Dikkat Romanlar geliyor!”

Almanların, “toplumsal barışın zedelendiği” uyarısında bulunduğunu belirten gazete, İngiliz bakanların ise, bu iki ülkeden İngiltere’ye gelmeyi planlayan göçmenleri engellemenin yollarını düşündüklerini duyurdu.

Gazete, uzmanların, yoksul göçmenlerin, daha yoksul ülkelerde yaşadıkları zorlukların azaltılmasının şart olduğu görüşünde olduklarını da ifade ederek, Bulgaristan ve Romanya’da zor durumda yaşayan göçmenlerin Berlin’in yoksul mahallerine göç ederek, çocuk yardımı gibi devlet yardımları aldıklarını da belirtti.

Aynı konuyu manşetine taşıyan Independent ise, Romanya’dan Romanların İngiltere’ye gelip, yoksulların işlerini çalacakları histerisinin, sağcı basın tarafından pompalandığını savundu.

Hindistan’dan batıya doğru göç eden Romanların 1500’lü yıllarla birlikte Avrupa’nın birçok yerinde baskı görmeye başladıklarını anlatan bir analiz kutusu da yayımlayan Independent, Romanları, “Ev diyebilecek bir yerleri olmayan halk” olarak tanımladı.

“Roman düşmanlığını sağ basın pompalıyor”

Gazeteye göre, İngiltere’de Romanyalılar ve Bulgarların geniş kitleler halinde göçeceğine dair son dönemlerde basında dile getiren kaygıların arkasında, net olarak belirtilmeyen bir Roman düşmanlığı yatıyor.

Romanya’daki Romanlarla görüşen gazetenin muhabiri Jerome Taylor, bu ülkedeki Romanların bağlılık duymaları için çok az nedenleri olduğunu, bu ülke içinde defalarca yerlerinden edildiklerini belirtti.

Muhabir, Claudia Greta adlı bir Romanın, “Kendi ülkemizde bile kabul edilmiyorsak, başka bir ülkede kabul edilme şansımız nedir ki?” diye sorduğunu ve sorunlara rağmen Romanya’dan ayrılmayı düşünmediğini de aktardı.

Yazıda, Romanların, Yahudiler, eşcinseller ve engellilerle birlikte Naziler tarafından hedeflendiğini; aradan geçen zamanda, Avrupa’da Yahudilik, eşcinsellik ve engellilik gibi konularda fikirlerin değişmesine rağmen, Romanlara karşı ön yargıların 60 yıldır pek değişmediği vurgulandı.

846610cookie-check“Dikkat Romanlar geliyor!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.