Din ve tartışma

Son yıllarda, giderek artan bir seyirle din tartışmaları gündeme gelmektedir. Kaynağı, sebebi açık konuşulmayan bir tartışma var ortada… Sanki,  küresel bir psikolojik savaş taktiği  görüntüsü veren bir tartışma olduğu iddiaları var. İşin ilginç tarafı,  bu tartışmalara katılanların bir kısmının siyasetçi, gazeteci ya da iş adamı gibi,  dini konularda derinlemesine pek bilgisi olmayan çevreler olması, diğer  yanı da, tartışma yapanların ve hatta tartışmayı sürdürenlerin de ilahiyatçı kimlikleri bulunmasıdır.


Birinci kesim çevrenin,  bu tartışmalara neden girdiklerini anlamak kolay olmuyor. İkinci kesimin de neden tartıştıklarını anlamak en az o kadar zordur.
       
Bu tartışmalara anlam veremeyince konuyu biraz araştırmaya başladım. Öncelikle şunu öğrendim ki, (inananlar için) din vahiydir, peygamberler vasıtasıyla insanlara bildirilmiştir. Dolayısıyla mutlak doğrudur ve tartışılması düşünülemez. Bir başka husus ta, din tercih meselesidir ve gaibe (görünmeyen)  inanmaktır. Hemen eklemek gerekir ki, şeksiz ve şüphesiz inanmak gerektirir. Madem tercih meselesidir, o halde inanmayanlar bulunabileceği gibi inananlar da olacaktır.
      
İnanmayanların dini sorguladıklarını biliyoruz.
       
Bu kısa bilgiden sonra akla şu geliyor; peki,  bu konuda bilgi sahibi olan ilahiyatçılar neden ve neyi tartışıyor? Neden her biri farklı şeyler iddia edebiliyor? Bence diye başlayan cümle ve düşüncelerin bu konularda değeri olabilir mi? Olabilir deniliyorsa, her kişi kadar farklı yorumlar ortaya çıkmaz mı? O zaman dinin orijinalliği nerede kalır? Tekrar edelim ki; inanmayanlara sözümüz yok. Ancak, inanmış görünenlerin bazı şeyleri kendi yorumuna göre değiştirmeye çalışmaları ve tartışmaya açmaları, dini beğenmemek olmaz mı? Bana göre, burası doğru fakat şu meselenin şöyle olmasında yarar görüyorum demenin dini inançta yeri var mı?
        
Hele hele, dini zamana uydurmak gerektiği iddiaları var ki, insan sormadan edemiyor; siz,  neyi ve kimin adına ve hangi yetkiyle değiştirmeye çalışıyorsunuz. Beğenmezseniz,  vazgeçersiniz olur biter. Fakat,  inanıyorum ama şöyle olsa daha iyi olur demenin inandığınızı iddia ettiğiniz dinde yerini sordunuz mu hiç?
       
 Bu yazıda, yenidünya düzeni çerçevesinde ılımlı İslam gayretleri projesi bulunduğu iddialarına girmeyeceğiz. Belki, bir başka yazı konusu olabilir.
        
Her hususta olduğu gibi, ilmin veya bilginin hakem olmadığı yerde tartışmalar sürecektir.
        
Ne demeli?


Canı tartışma çekenler, her şeyi tartışır. Fakat,  maksat öğrenmek değilse çok yazık…


 


E-mail: [email protected]


 

687900cookie-checkDin ve tartışma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.