Dışişleri’nden Avusturya’ya “bozkurt işareti yasağı” tepkisi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Avusturya’da parlamentoda kabul edilen ve yasalaşma süreci tamamlanan Sembol Yasası’nın ‘Bozkurt’ işaretini içerecek şekilde 1 Mart 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olmasını kabul etmiyor ve bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Ülkemizde yasal bir siyasi partinin sembolü olan “Bozkurt” işaretinin PKK gibi eli kanlı bir terör örgütünün sembolüyle aynı listede yer alması tam bir skandaldır; popülizmin ulaştığı noktayı göstermesi açısından da düşündürücüdür.” açıklaması yaptı.

Avusturya’da 2014’te kabul edilen Sembol Yasası’na göre yasa dışı olduğu kabul edilen bazı grupların sembollerinin kamuya açık alanda kullanılması yasaklanıyor.

Çoğunlukla neo-Nazi örgütlerin sembollerini kapsayan yasa, 2015’te yeniden düzenlenmiş ve IŞİD ve El Kaide bağlantılı olduğu kabul edilen 14 örgütün sembolleri de eklenmişti.

11 Aralık 2018’de, yeni bir düzenleme için hükümetin sunduğu yasa tasarısı mecliste kabul edildi. Buna göre aralarında bozkurt ve rabia işaretleri ile PKK, Hizbullah, Hamas, ve Hırvat milliyetçilerinin oluşurduğu Ustasha gibi örgütlerin de bulunduğu 13 bayrak ve sembolün de yasaklanmasına karar verildi.

Karardan bir gün sonra, 12 Aralık’ta bir açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, hem bozkurt hem rabia işaretlerinin düzenlemede yer almasına tepki göstermişti:

Yasaya PKK terör örgütünün sembollerinin dahil edilmesi, terörle mücadele bağlamında doğru yönde olmakla beraber geç atılmış bir adımdır. Bununla birlikte, ülkemizde yasal bir siyasi partinin sembolü olan ‘bozkurt’ ve ülkemizin yanısıra birçok ülkede Müslümanlar tarafından yaygın olarak kullanılan ‘rabia’ işaretlerinin Sembol Yasası kapsamına alınmasını kabul etmiyoruz ve şiddetle kınıyoruz.”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı 11 Şubat’ta Avusturya İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikle birlikte, düzenlemenin 1 Mart’ta yürürlüğe gireceği duyuruldu.

Yasaya göre yasağa uymayan kişiler 4 bin euroya kadar para cezası ödemek zorunda. Yasağın ikinci kez ihlâli durumunda ceza 10 bin euroya kadar çıkıyor.

2272600cookie-checkDışişleri’nden Avusturya’ya “bozkurt işareti yasağı” tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.