Diyarbakır’da kanlı gün: 4 ölü

Güvenlik kaynakları, Baran’ın uğradığı saldırını ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiğini söylediler.

Çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tabanı bulunan ve 2013 yılında partileşen İslami çizgideki HÜDA-PAR, 7 Haziran genel seçimine dokuz bağımsız adayla girdi ancak hiç milletvekili çıkartamadı.

6-8 Ekim 2014’te Kobani’deki gelişmelerin protestoları sırasında da PKK ile yaşanan çatışmalar sonucu dokuz HÜDA-PAR’lı hayatını kaybetmişti. HDP’nin geçen Cuma günü Diyarbakır mitingi sırasında meydana gelen ve faili henüz bulunamayan bombalı saldırıda da üç kişi yaşamını yitirmişti.

Baran’ın öldürülmesinin ardından aynı derneğe mensup bazı kişiler ellerinde silahlar ile tehditler savurarak, etrafa rastgele ateş açtılar. Olay yerine giden gazetecilere de saldıran dernek üyeleri, DHA ve İHA’dan üç gazeteciyi yaraladı. Güvenlik kaynaklarına göre bu olaylarda 3 kişi yaşamını yitirdi.

Öte yandan PKK’nın gençlik kolu YDGH, Twitter hesabından, saldırıyı kendilerinin yapmadığını ve saldırının bir provokasyon olduğunu açıkladı.

HDP de yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı “kınadığını ve lanetlediğini” belirterek, başsağlığı diledi. Açıklamada, “Saldırının sorumlularının hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiçbir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz” denildi.

Gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinelerini alan saldırganlar polisin havaya ateş açması ile gazetecileri bırakırken, yaralı gazeteciler hastaneye kaldırıldı. DHA muhabiri Canan Altıntaş’ın durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Saldırı sırasında bir polis memurunun da yaralandığı öğrenildi. Şehitlik semtinde gerginliğin sürdüğü ve polisin silahlı saldırganları yakalamak için bölgeyi ablukaya aldığı belirtiliyor.

İHYA-DER NEDİR?

2005 yılında Diyarbakır’da kurulan İhya-Der, eğitim, sağlık ve insani yadım alanlarında faaliyet gösteriyor. Siyasi olarak Hüda-Par’a yakınlığıyla bilinen dernek, yurt içi ve yurt dışında STK’lar ile ortak yürüttüğü projelerle de gündeme geliyordu. Reuters – Faruk BALIKÇI / DİYARBAKIR

1454940cookie-checkDiyarbakır’da kanlı gün: 4 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.