Düşük Emisyon Bölgesi 4 Şubat’ta…

Londra’daki hava kirliliğine karşı getirilen Düşük Emisyon Bölgesi 4 Şubat 2008 tarihinde saat 00:01’de yürürlüğe giriyor. Bu uygulamayla astımdan erken doğuma kadar her yıl kötü havanın neden olduğu 1.000’den fazla ölümün önüne geçilmesi planlanıyor…


Düşük Emisyon Bölgesi’ne ilişkin yapılan resmi açıklama aynen şöyle:
 
“İngiltere dışında bir ülkeye kayıtlı, 12 tonun üzerinde, Londra’dan geçen ve şu anda Londra Düşük Emisyon Bölgesi’nin standartlarını karşılayamayan kamyon operatörlerinin, tasarı 4 Şubat 2008 tarihinde saat 00:01’de yürürlüğe girdiğinde hazır olacaklarından emin olmak için hemen harekete geçmeleri gerekmektedir. Bu tasarı 3,5 tonun üzerindeki kamyonlar ile 7 Temmuz 2008 tarihinden itibaren otobüs ve yolcu otobüslerini kapsamaktadır.


İngiltere dışında bir ülkeye kayıtlı ve Düşük Emisyon Bölgesi standartlarını karşılayan veya muafiyet ya da %100 indirime hak kazanan Avrupa’daki araçlar bu bölgede seyahat etmek istiyorlarsa, araçlarını Transport for London’da (TfL) (Londra için Seyahat) tescil ettirmeleri gerekmektedir. Tescil işlemleri ücretsizdir. Bu konu ile ilgili bilgi veren kitapçık ve kayıt formları www.tfl.gov.uk/lezlondon adresinden veya + 44 (0) 207 310 8998 numaralı telefonu arayarak edinilebilir. Gerekli belgelerin taranmış kopyaları ile birlikte doldurulan kayıt formları, [email protected] adresine e-posta ile gönderilebilir.


Düşük Emisyon Bölgesi emisyon standartlarını karşılamayan Avrupa’daki söz konusu araçlar, bu bölge içinde seyahat edebilmek için günlük  £200 tutarında bir ücret ödemek zorunda kalacaktır. Araç için bir ücret ödenmez ise, günlük £1000 tutarında bir ceza verilecektir. Maruz kalınan tüm ceza ücretleri, bu iş için görevlendirilen özel bir haciz kurumu tarafından tahsil edilecektir.


Günde 24 saat, yılda 365 gün geçerli olacak Düşük Emisyon Bölgesi, Büyük Londra’nın büyük bölümünü kapsayacaktır.  Düşük Emisyon Bölgesi en çok kirlilik yaratan kamyon, yolcu otobüsü ve otobüslerin neden olduğu zararlı emisyonları azaltmayı ve başkentteki hava kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, tasarının Londra’da yaşayan, çalışan veya Londra’yı ziyaret eden kişilerin sağlık ve yaşam kalitesini artırması gerekmektedir.


Londra şu anda İngiltere ve Avrupa’da hava kirliliği sorunu olan şehirlerden biridir. Kötü hava kalitesi astım hastalığını kötüleştirir ve erken doğuma bağlı olarak, her yıl 1.000’den fazla kişinin ölümüne neden olur. 


İngiltere dışında bir ülkeye kayıtlı araçların Euro III parçacıklı madde standardı ile uyumlu olduğu ve TfL’de tescil ettirildiğinin ispatlanması halinde, bu araçlar Düşük Emisyon Bölgesi ücreti ödemek zorunda kalmayacaktır. Gerekli standardı karşılamayan araçlar, emisyon azaltıcı ekipmanlar monte edilerek, standartla uyumlu hale getirilebilir. Bir operatör aracın motorunu yeni baştan düzenleyebilir, sıkıştırılmış doğal gaz gibi onaylı bir alternatif yakıt kullanan bir motora dönüştürebilir, filosunu yenileyebilir veya daha yeni araçlar satın alabilir.


1 Ekim 2001 tarihinden önce tescil ettirilen bazı Euro II ve bir kaç Euro I onaylı araçların parçacıklı madde emisyonları yeterli düzeyde olabilir ve araç üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek kalmadan Euro III standardını karşılayabilirler. Bu www.tfl.gov.uk/lezlondon adresinden veya +44 (0) 207 310 8998 numaralı telefondan kontrol edilebilir.
Londra Düşük Emisyon Bölgesi Müdürü Nick Fairholme şöyle demiştir: “Londra içinde seyahat eden 12 tonun üzerindeki kamyonların operatörleri için bu, Düşük Emisyon Bölgesi standartlarını karşılayıp karşılamadıklarını denetlemeleri için son fırsattır. Araçlarının standartlara uygun olduklarından ve dolayısıyla da yüksek günlük ücret veya cezaya tabi ücretleri ödemek zorunda kalmayacaklarından emin olmak için gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.


İngiltere dışında bir ülkeye kayıtlı ve standartları karşılayan veya muafiyet ya da %100 indirime hak kazanan Avrupa’daki araçlar bu bölgede seyahat etmeden önce, araçlarını Transport for London’da tescil ettirmeleri gerekmektedir. Tescil işlemleri iki hafta kadar sürebileceği için Avrupalı operatörlere, Londra’da seyahat etmeyi planladıkları tarihten çok önce araçlarını tescil ettirmelerini öneriyoruz.”


 

808650cookie-checkDüşük Emisyon Bölgesi 4 Şubat’ta…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.