Düğüm Lüksemburg’ta çözülecek

Lüksemburg’da pazartesi gününe AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını ayda bir buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi ile başlanacak. Toplantının, dönem başkanı Avusturya tarafından hazırlanan ve genel işler kısmını ilgilendiren resmi gündeminde AB devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel’de 15-16 haziranda yapacakları zirvenin hazırlıkları ve göçmenlere karşı izlenecek ortak politika bulunuyor. 


İlgili fasılda Brüksel’deki AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) düzeyinde üzerinde uzlaşma sağlanamayan AB ortak tutum belgesinin hazırlanması, Kıbrıs Rum kesiminin ısrarlı tutumuyla siyasi düzeyde dışişleri bakanlarına bırakıldı. AB dönem başkanı Avusturya’ya yakın kaynaklar, bu sonuçtan üzüntü duyulduğunu, diplomatik çabaların hafta sonunda da sürdürüleceğini ve kendi görev sürelerinde Türkiye ile en azından 1 fasılda müzakere sürecinin tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtiyor. 


COREPER toplantılarında sık sık pozisyon değiştiren Rum tarafı, daha önce bu yönde bir prensip uzlaşması yakalanmış olmasına rağmen bilim ve araştırma faslında müzakerelerin aynı gün kapatılmasına karşı çıkarak, Türkiye’nin liman ve havaalanlarını kendi gemi ve uçaklarına açmasına, siyasi ilişkilerin normalleştirilmesine ve uluslararası kuruluşlara üyeliğinde karşılaştığı engellerin kaldırılmasına endekslemek istemiş, dönem başkanı Avusturya tarafından sunulan tüm yapıcı önerileri ilginç gerekçeler ileri sürerek reddetmişti. 


COREPER seviyesinde uzlaşılmış olsa da AB dışişleri bakanları tarafından değiştirilmesi mümkün olan toplantıyla ilgili AB ortak tutum belgesinde, Türkiye’nin reformları hızlandırması, sivil-asker ilişkilerini normalleştirmesi, dini azınlıklara daha fazla özgürlük sunması, Gümrük Birliğini 10 yeni AB üyesine genişleten Ek Protokolün eksiksiz uygulanması, komşu ülkelerle ilişkilerin normalleştirilmesi ve AB-NATO işbirliğinin engellememesi gibi talepler yer alıyor. 


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Dönem başkanı Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in ortak basın toplantısıyla noktalanacak Ortaklık Konseyinin ardından bilim ve araştırma başlığında muhtemel fiili müzakereler için Hükümetler Arası Konferans toplanacak.

1030950cookie-checkDüğüm Lüksemburg’ta çözülecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.