Dünya bu domatesi konuşuyor!

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Aktaş, keşifle birlikte daha fazla klorofil sentezlemesi sağlanlan domatesin yeme kalitesinin yükseldiğini söyledi. Araştırma sonuçları, dünyanın önde gelen bilim dergileri ve gazetelerinde de yer buldu.

O ESKİ DOMATESLER GERİ GELECEK

ABD’de Kalifornia Üniversitesi’nde bir grup biliminsanı tarafından yürütülen çalışmayla elde edilen sonuç, hem üreticileri hem de tüketicileri sevindirdi. Domatesin lezzet ve aromasını arttıran genetik bilgiye ulaşan uzmanlar, on yıl süren çalışmayla “nerede o eski pembe domatesler” sözünü tarihe gömecek bir buluşa imza attılar.

DOÇ. DR. AKTAŞ DA GÖREV ALDI

Aralarında, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hakan Aktaş’ın da yer aldığı uluslararası araştırıcı grubu tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda elde edilen sonuçlara göre günümüzde neredeyse herkesin şikayet ettiği domatesin tatsız ve kokusuz olarak üretilmesinin önüne geçilebilecek.

AKTAŞ: ‘YEME KALİTESİ YÜKSELTİLDİ’

Çalışmayla birlikte domateste bulununan genlerin daha aktif hale getirilmesiyle meyvenin daha fazla klorofil sentezlemesi sağlandığını ve fotosentez kapasitesinin artırıldığı bilgisini veren Doç. Dr. Hakan Aktaş, bu sayede meyvenin içerisinde daha fazla suda çözülebilir şeker, likopen ve diğer aroma maddelerinin sentezlendiğini ve böylece yeme kalitesinin yükseldiğini söyledi. Aktaş, bu önemli araştırmanın sonuçlarının dünyanın en saygın bilim dergilerininden biri olan Science’in Temmuz 2012 sayısında yayınlandığını, ayrıca New York Times, Los Angles Times, San Francisco Chronicle, Wall Street Journal ve The Telegraph gibi bir çok önemli gazetede de araştırmayla ilgili haberlere yer verildiğini sözlerine ekledi.

1541480cookie-checkDünya bu domatesi konuşuyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.