Dünya bu kez sesssiz kalamadı

Türkiye’nin içinde bulunduğu bazı ülkeler pek çok sivilin öldüğü kanlı saldırıyı “şiddetle” kınayarak, İsrail’e askeri harekatı “derhal durdurma” ve itidal çağrısında bulundu. Türkiye’de dahil pek çok ülkede duyarlı sivil toplum örgütleri İsrail’i protesto etti.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara ilk gelen tepkiler şöyle.

ABD’DEN İKİ YÜZLÜ AÇIKLAMA: İsrail’in, Gazze Şeridi’ni hedef alan şiddetli hava taarruzunun ardından Beyaz Saray, İsrail’in saldırılarını kınamaktan kaçındı ve saldırıların durmasını talep etmedi. Ancak sivil kayıpların önüne geçilmesini istedi.

RİCE HAMAS’I SUÇLADI: Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise İsrail’in Gazze’ye saldırılarından sonra ateşkesi bozan Hamas’ı suçladı.

BM’DEN ZORUNLU TEPKİ: BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırıları kınayarak, İsrail’in güneyindeki şiddetin acilen durması çağrısında bulundu.

ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ’NDEN SÜKUNET ÇAĞRISI: Ortadoğu Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair yazılı bir açıklama yaparak, “sükunet” çağrısında bulundu ve “Gazze’deki can kaybı ve ürkünç olaylar, derhal sakin bir ortam sağlanmasını şart koşuyor” ifadesini kullandı.

ARAP LİDERLERDEN TEPKİ: Filistin lideri Mahmut Abbas ve Suudi Kralı Abdullah da İsrail saldırılarının durmasını istedi. Öte yandan Kral Abdullah’ın, ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı telefon konuşmasında, “Süper güçler, bu saldırıların durması için sorumluluk almalı” dediği bildirildi.

İRAN’DAN KINAMA: İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarını kınadı.

TÜRKİYE ÜZGÜN 

İsrail’e ilk tepkilerden biri de Türkiye’dendi. Saraçhane Parkı’nda toplanan ve ellerinde Hamas liderlerinin fotoğraflarını taşıyan 200 civarındaki gösterici, İsrail ve ABD’yi protesto eden sloganlar attı.

 

İkinci proıtesto ise İstiklal Caddesi’Nde oldu. Saldırı Taksim’de 2 bin göstericinin katılımıyla protesto edildi. Galatasaray Lisesi önünde başlayan yürüyüşün, Taksim Meydanı’nda bitirilmesi planlanmıştı. Ancak polis, Fransız Başkonsolosluğu önünde yolu keserek grubun meydana çıkmasına izin vermedi. İsrail Bayrağı yakan grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

 

Cumhurbaşkanı ve parti liderleri ise İsrail’e karşı sert açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN KINAMA: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, saldırıyı çok üzücü bulduğunu ve kınadığını belirterek, “Son olayı sorumsuzluk olarak görüyorum. Yapılan saldırıyı kınıyorum. İsrail Başbakanı da geçenlerde buradayken, kendisinin bölgenin yeni bir şiddet sarmalına girmemesi için dikkatini çekmiştim” dedi.

ERDOĞAN’DAN “BARIŞA DARBE” YORUMU: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tepki göstererek, “Barış için bu kadar çabaları sarf ettiğimiz bu dönemde, İsrail’in böyle bir yola tevessül etmesini her şeyden önce barışa indirilmiş bir darbe olarak görüyorum” diye konuştu.

BAYKAL’DAN, “YÖNTEM YANLIŞ” DEĞERLENDİRMESİ: CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısına ilişkin “Kararlı, uluslararası dayatmaya ihtiyaç var. Bu yollarla, bu yöntemlerle bu konu çözülemez” dedi. İki ülkenin yeniden çatışma noktasına gelmesinin çok üzüntü verici olduğunu belirten Baykal, ABD’de bir liderlik değişiminin hemen öncesinde bu olayın yapılmış olmasının ayrı bir anlamı olduğunu söyledi.

1183990cookie-checkDünya bu kez sesssiz kalamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.