Dünya piyasalarında ‘Kara Pazartesi’

The Guardian gazetesi Londra Borsası’nda 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana en ciddi düşüşün yaşandığını belirterek merkez bankalarının faiz oranlarını ayarlamasının beklendiğini yazdı.


Gazetenin ekonomi yazarlarından Nils Pratley, konuyu ele aldığı yazısında özetle şu yorumu yaptı:


“Acaba dünkü panik neden yaşandı? Soru zor ama piyasalardaki kaygının gerekçelerinden ikisine bakabiliriz. Birincisi finansal sigorta şirketlerinin sıkıntıya girmesi tehlikesi… İkincisi ise yaklaşan durgunluğun sadece ABD ile sınırlı olmayabileceği düşüncesi.


Durgunluk hem derin, hem uzun hem de küresel olabilir. Wall Street dışında da kötü bir haber daha var. Japon Merkez Bankası büyüme tahminini bugün aşağı çekebilir. Unutmayın ki Japon ekonomisi neredeyse Çin ve Hindistan’ın toplamı kadar büyüklüğe sahip. Bu iki ekonominin dünyayı sırtlayacağına inanmak ise gitgide güçleşiyor.


Bu yılın herhangi bir zamanında, Amerikan, İngiliz veya Japon ekonomileri durgunluğa sürüklenebilir. Hiç şüpheniz olmasın ki piyasalar geçen hafta Başkan George Bush’un açıkladığı mali teşvikler paketine baktı ve ‘Bu açıklama yetmez’ kararını verdi…

809000cookie-checkDünya piyasalarında ‘Kara Pazartesi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.