Dünya’da 1 Mayıs çoşkuyla kutlandı

KKTC’de ‘Bu memleket bizim’
KKTC’de 1 Mayıs İşçi Bayramı, ”Bu Memleket Bizim Platformu”’nun ”Ortak Vatan, Ortak Mücadele” temasıyla düzenlediği yürüyüş ve mitingle 1 Mayıs akşamı kutlandı.

İngiltere’de Çoğunluk Türkiye’den
İngilteer’de her zaman olduğu gibi 3 bin göstericinin çoğunluğunu Türkiyeliler oluşturdu. İNgiliz sendikalar sosyal kesintiler ve savaşa karşı ayırılan bütçeye karşı sloganlar attılar… Türkiye’den gelen göçmenler Türkiye’deki işçi sınıfının mücadelesine omuz veren sloganlar da attılar.

Küba’da ABD eleştirildi
Küba lideri Fidel Castro, Havana’da 1 milyonun üzerinde kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde ABD’yi eleştirdi. Castro, ABD yönetiminden, 1976’da 73 kişinin öldüğü Küba yolcu uçağının bombalanmasından sorumlu tutulan Luis Posada Carriles’in iadesini istedi.

Rusya Sakin
Rusya’nın başkenti Moskova’da 60 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamalarda herhangi bir olay yaşanmadığı kaydedildi.

İtalya’da Olaysız Gösteri
İtalya’da da sendikalar 1 Mayıs kutlamaları için Napoli’nin Scampia semtini seçti. Sendikalar, kentin bu bölgesinde yaşayanların sorunlarını anlamak ve onlara destek olmak için burayı seçtiklerini açıkladı.

Almanya’da Göstericilerle Polis Çatıştı
Almanya’da 30 Nisan akşamında çatışmayla başlayan ve 3 kişinin yaralandığı 69 kişinin de tutuklandığı gösteriler gün boyu sakin devam etti. İşsizliği protesto eden göstericiler, yeni fırsatlar yaratılması için hükümete çağrıda bulundu.

Güney Kore’de Gösteri
Güney Kore’de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için biraraya gelen göstericiler, başkent Seul’ün merkezindeki bir yolu kapatarak oturma eylemi yaptı.

Ayrı bir yerde, çalışma koşullarını protesto eden göstericiler, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin cam kapılarını kırdı. Bunun üzerine olaya müdahale eden polisle göstericiler arasında çatışma yaşandı.

Kuzey Kore’de Eğlence Hakimdi
Kuzey Kore’de ise kutlamalar sakin ve neşeli geçti. Herhangi bir protestonun yaşanmadığı kutlamalarda, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong İl’in resimleri dev perdelerde gösterildi. 

Fransa’da Hedef AB Anayasası’ydı
Fransa’nın başkenti Paris’teki kutlamalarda ise hedef Avrupa Birliği anayasasıydı. Kutlamalara katılan aşırı sağcı lider Le Pen ve sağcı göstericiler, birlik anayasası karşıtı sloganlar atarak yürüdü. Gösteriler olaysız geçti.

Çin’de Olaysız Kutlandı
Çin’deki 1 Mayıs kutlamaları da olaysız sona erdi. Başkent Pekin’deki Tiananmen meydanında toplanan binlerce gösterici, geleneksel bayrak törenini izledi.


Filipinlerde Polisle Göstericiler Çatıştı
Filipinler’de başkent Manila’daki devlet başkanlığı binası önünde polisle göstericiler çatıştı. Kendilerini engellemek isteyen polisle çatışan göstericiler Arroyo’nun posterlerini yaktı. Solcu militanların ve eski devlet başkanı Joseph Estrada yanlılarının katıldığı gösteride yaşanan çatışmada 5 kişinin yaralandığı belirtildi.
 
Nepal’de demokrasi talebi

Nepal’de 10 bin kişi, demokrasinin yeniden tesis edilmesini istedi. Sendikalarca başkent Katmandu’da düzenlenen 2 ayrı gösteride, Kral Gyanendra’nın ülkeyi doğrudan yönetmesine son verilmesini isteyen pankartlar taşındı. Göstericiler, ”Demokrasi istiyoruz, kahrolsun otokrasi” sloganları attı. Bunun, Kral’ın 1 Şubat’ta hükümeti dağıtarak tüm yönetimi ele almasından beri düzenlenen en büyük gösteri olduğu belirtiliyor. Sendika üyeleri, bunun daha başlangıç olduğunu, özgürlüğe kavuşuncaya kadar Kral’a karşı benzeri gösterilere devam edeceklerini kaydettiler.

FOTOĞRAF: Küba’da 1 Mayıs

1105070cookie-checkDünya’da 1 Mayıs çoşkuyla kutlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.