Dokunan Deniz Sergisi, Bodrum’da

Ellerini fırça, ipleri de boya olarak kullanan Tekstil sanatçısı Gül Bolulu’nun iplerle dokuduğu “Dokunan Deniz” başlıklı sergisi, 1 Ekim’de Bodrum Kalesi’nde izleyiciyiyle buluşuyor. Denizaltının büyülü dünyasını konu alan sergi 15 Ekim’e kadar izlenebilir.


Önemli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Bodrum Kalesi, 1- 15 Ekim 2008 tarihleri arasında tekstil sanatçısı Gül Bolulu’nun eserlerini ağırlıyor. “Dokunan Deniz” adlı sergide yer alan eserlerin teması denizaltı. Gül Bolulu, bu büyüleyici ve gizemli dünyayı alışılmışın dışında, ipliklerle işleyerek sanatsal boyuta taşıyor. 


“Benim paletimdekiler ipliklerdir. Fırçalarım ise ellerim” diyen Bolulu, Türkiye’de resim ve dokuma arasında ilişki kuran sayılı isimlerden biri olmasının yanında, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dokuma dersleri de veriyor. Denizin diplerinden, bugüne kadar denenmemiş çok farklı bir malzemeyle, iplerle dans ederek gelen Bolulu’nun eserleri, bu sergide dokuma sanatının sınırlarını da zorluyor. Işık ve gölgelerine başarıyla daldığı derinliğin yalnızca üç boyutunu değil, çoşkusunu da yansıtan dokuma tabloları, aynı zamanda Anadolu’nun kadim ama unutulmuş geleneklerine de yeniden can veriyor. Kurgusunu doğanın sunduğu ayrıntılarla yaratan Bolulu’nun eserleri bu anlamda farklı bir emeği yansıtıyor. Çünkü bu özgün çabada, yalnızca göz nuru, el emeği değil yaratıcılık ve düşler de bir arada harmanlanıyor. Ve Gül Bolulu burada en zor olanını başarıyor: Bir ressam, bir dokumacı ve bir fotoğraf sanatçısı olarak hepsini aynı çerçeveye sığdırıyor.


DERİNLERDEKİ METAFOR
“Zaman zaman nerede olduğumu, nereye gitmek istediğimi sormuşumdur kendime” diyen Bolulu, yanıtının her zaman mavi derinliklerdeki ‘dip’ olduğunu söylüyor ve ekliyor:  “En güzel anılarım, en güzel hayallerim beni “dip” le doyurdu… Derin mavi dip, yeri geldi yalnızlığımı, yeri geldi olgunluğumu gösterdi bana. Ve bu gün dip, en sevdiğimin adı, en güçlü halimin tasviri oldu… “Dip” her inişimizde yeni bilgiler edindiğimiz, gözlemler yaparak, biraz daha büyüyerek yukarı çıktığımız bir metafor aslında…”


Dip kavramının kendisi için yalnızca fiziki anlamda denizlerin dibi olmadığını söyleyen Gül Bolulu, bu kavramı aynı zamanda insanın bilmediği ya da anlatamadığı, anlaşılamayan derinliğine benzeterek serginin yaratım sürecini şöyle ifade ediyor: “Dokuma tezgahının başına oturduğumda salt fotoğraflarla belgelenmiş bir dünya değil beni harekete geçiren. Tam aksine düşlerimin karşılığını bulduğu bir dünyaya yolculuk… Bir yaratım süreci… Aslında yaşamda hep güvende olmak istiyoruz. Oysa başarmak için risk almak gerekiyor. Kaybetme ihtimaline rağmen yola çıkıyoruz tutkularımızın peşinde. Umutla… Aslında her amaçta bir “umut” var, olmalı… Benim için umut yeniden yola çıkışı besleyen masmavi sular. Gerekiyorsa en korkutucu derinlik olma pahasına, orada dinlenmeyi başarmak, güç toplamak ve daha güçlü olarak yüzeye çıkmak… Yaptığım tasarımlarda da hep bu defalarca, yeniden yakalanmış ya da  keşfedilmiş huzur ve umut var. Ve kullandığım iplerle denizin altındaki o güzel dünyanın renklerine metaforlarla ulaşmak istedim. Yosunlarıyla, balıklarıyla, dinginliğiyle, keşfetmenin tadına varmak istedim…”


     
Dokunan Deniz sergisi ayrıntılı bilgi için:       
Yer Bodrum Sualtı Arkeolojı Müzesi İç Bahçesi
Tarih: 1-15 Ekim-2008
Açılış: 1-Ekim-2008 saat: 18.00
Bilgi için: Gül Bolulu
0 532 438 33 38  
Elektronik posta: [email protected]

1067190cookie-checkDokunan Deniz Sergisi, Bodrum’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.