Doğu Alman gençler eskiye hasret

Leipzig’de Prof. Peter Förster’in sürdürdüğü uzun bir zaman dilimine yayılan araştırma sonucunda Doğu Almanya’da her 10 gençten birisinin kapitalizme karşı olduğunun ortaya çıktı.

Leipzigli Prof. Peter Förster, sonuçları yorumlarken “şahsen kendim de şaşkınlık içerisinde kaldım” diyerek gençler arasında kimlik arayışının da arttığını söyledi.

Araştırmaya katılan ve bugün 30 yaşlarında olan gençlerin çoğunun, geriye baktığında ”Sosyalizm iyi bir düşünce, ancak kötü uygulandı” dediğini belirten Förster, aynı gençlerin kapitalizmin ”insanları onursuzlaştırdığı” görüşünü savunduğunu dile getirdi.

Genç Doğu Almanların nasıl Federal Almanya’nın vatandaşları olduğunu içeren araştırmanın sonuçlarını Berlin’de basına açıklayan Prof. Förster, araştırmaya katılanların yüzde 6’sı kapitalizmi ”insan onuruna yakışan gelecek modeli” olarak tanımlarken, yüzde 72’si qnin bunu kabul etmediğini söyledi.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 9’u şimdiki sistemin korunmasını umut olarak görürken, yüzde 69’u gösterilerin yardımıyla sistemin değiştirilmesinden yana. Genç kadınların yüzde 69’u, erkeklerin ise yüzde 53’ü sistemden memnun değil.

Araştırma kapsamında sorulan, ”DDR’de ne bugünkü Almanya’dan daha iyi idi?” şeklindeki soruya katılanların büyük bir bölümü kadın-erkek eşitliği, çocuk bakımı ve ailenin desteklenmesini gösterdi. Yine okul sistemi ve sağlık alanlarında da Federal Almanya’dan çok daha iyi olduğu görüşünü savunanlar çoğunlukta oldu. ”Kişisel özgürlük” konusunda ise Batı Almanya açık farkla önde yer aldı.

1102850cookie-checkDoğu Alman gençler eskiye hasret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.