DTP’lilerden (!) demokrat adım…

TBMM Genel Kurulunun saat 15.00’de başlayan toplantısını, en yaşlı üye olan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Geçici Başkan sıfatıyla açtı. Geçici Başkanlık Divanına, en genç milletvekilleri AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel ile AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, katip üye olarak oturdu.


İstiklal Marşı’nın okunmasının adından, trafik kazasında yaşamını yitiren, İstanbul’dan MHP milletvekili seçilen Mehmet Cihat Özönder için saygı duruşunda bulunuldu.


Daha sonra Geçici Başkan Şükrü Elekdağ, açış konuşmasını yapmaya başladı.


Elekdağ, milletvekillerini seçilmelerinden dolayı kutlayarak, ”22 Temmuz gecesi seçimlerin ilk sonuçlarının alınmasını takiben Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların içerdiği mesajlar, ülkemizde istikrar ve huzur ortamının devamının ön şartını oluşturmaları açısından fevkalade önemlidir”diye konuştu.


Adana milletvekillerinden başlayan yemin töreninde, sıra Ankara’ya geldiğinde Geçici Başkan Şükrü Elekdağ, milletvekillerini, ”Gazi Mustafa Kemal Atatürk’un ruhu için 1 dakikalık saygı duruşuna” davet etti.


Saygı duruşunun ardından andiçme töreni Ankara iliyle devam etti.


Bu arada, DTP’li milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Hasip Kaplan, birleşim açılmadan önce Genel Kurul salonuna gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı. DTP’li milletvekilleri, Bahçeli’nin yanında oturan MHP’li milletvekilleri Cihan Paçacı, Mehmet Şandır ve Sebahattin Çakmakoğlu ile de tokalaştıktan sonra tekrar yerlerine oturdular.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, birlikte Genel Kurul salonuna girerek, Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerlerini aldı.


YEMİNDEN SONRA, SEÇİMLER


Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları yapılacak; ikinci 5 günlük sürede ise seçimler gerçekleştirilecek. 


Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2’sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.


EN KISA YASAMA YILI


Milletvekillerinin yemin etmesiyle göreve başlayacak olan 23. Dönem Parlamentosu, bazı ilginçliklere de sahne olacak. 22 Temmuz seçimlerinin ardından oluşan 23. Dönem Parlamentosu’nun 1. yasama yılı, 1 Ekim’e kadar sürecek.


Önce Meclis Başkanının seçimi, ardından Başkanlık Divanı oluşumu ve Cumhurbaşkanı seçimi ile 60. Hükümet’in program ve güven oylamasının yapılmasının ardından tatile girmesi beklenen Meclis, 2. yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’e kadar sadece 2 ay çalışmış olacak.


TBMM İçtüzüğüne göre, Meclis başkanlığı için bir yasama döneminde iki kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yasama yılı oluyor. Bu nedenle, yeni seçilecek Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı, sadece 1 yıl 2 ay görevde bulunacak. Daha sonraki dönem ise 3 yıldan daha uzun sürecek.
 

1046450cookie-checkDTP’lilerden (!) demokrat adım…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.