Dubai World borç batağında

The Guardian, Dubai’de yaşananların yeni bir mali krizin kapıda olduğu yönündeki kaygıları körüklediğini yazdı.

Gazete, Londra borsasında geçen Mart ayından bu yana bir günde en büyük kaybın yaşandığını belirtiyor ve endişeli yatırımcıların, hisse senetleri yerine daha güvenli buldukları bono, İsviçre Frankı ve Amerikan doları gibi yatırım araçlarına yöneldiğini kaydediyor.

“PATLAMAMIŞ BOMBALAR”

Guardian, Dubai’nin başına gelenlerin, dünya ekonomik sisteminde daha çok ‘henüz patlamamış bomba’ olduğunu gösterdiğini vurgulayarak 3 farklı soruna şöyle dikkati çekti;

“Birincisi, Yunanistan, Ukrayna ve İrlanda da önümüzdeki ay ve yıllarda ekonomik durgunluğun bedelini öderken ciddi borç sorunları yaşayabilir. İkincisi ekonomik bunalım daha bitmedi. ABD, Almanya ve Japonya gibi büyük ekonomiler durgunluktan çıktı. Ancak bu düzelme şu ana dek vergi mükefelleflerinin parasıyla finanse edildi. Hiç kimse bu acil önlemler gelecek yıl kaldırıldığında, ne olacağını bilmiyor. Üçüncüsü Dubai World’ün borçlarını ödeyemememesi, küresel mali sisteme yeni şok dalgaları gönderecek. Uluslararası bankalar gözalıcı gökdelenlerini ve çöl ortasındaki kayak merkezlerini finanse etmek için Dubai’ye milyarlarca dolar borç verdi…”

‘İFLAS EDEN DİKTATÖRLÜK’

The Independent yazarlarından Johann Hari ise Dubai’yi “Köle işçilerin inşa ettiği, ahlaken iflas etmiş bir diktatörlük” olarak tanımladı. Hari’nin makalesinde şu satırlar dikkati çekti:

“Tur broşürleri ve kibirli Dubaililer şehrin ülkenin lideri Şeyh Muhammed tarafından inşa edildiğini söyleyecektir. Bu doğru değil. Kenti gerçekten inşa edenler yol kenarlarındaki hapishaneye benzeyen yerlerde görülebilir. Ya da dünyanın en yüksek binalarının tepesinde uğraşıp didinirken. Hem de Batılılara, 10 dakikadan fazla kalmamaları tavsiye edilen bir sıcağın altında.

Memleketleri Filipinler, Bangladeş ya da Hindistan’da bu işçilere önce yüklü bir peşin para öderlerse, Dubai’de bir servet kazanabilecekleri söyleniyor. Sonra gittiklerinde pasaportlarına el konuluyor ve söz verilen maaşın onda birini alıyorlar. Sırf borçlarını ödemek için yıllarca tehlikeli koşullarda çalışıyor, açık kanalizasyonların yanındaki çadırlarda kalıyorlar. Daha iyi koşullar için greve gittiklerinde de polisten dayak yiyorlar.”

FOTOĞRAF: Dubai World, bir süre önce denizde dünya haritasını andıran minik adacıklar yapmak için proje geliştirmişti.

1225140cookie-checkDubai World borç batağında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.