Duruşma ertelendi

Duruşma salonuna çevik kuvvet polislerinin çıkarma yapması Ethem’in ailesinin tepkisine yol açtı. Avukatlar da duruma itiraz etti. Mahkeme heyetinin, güvenlik gerekçesiyle duruşmanın kapalı sürmesine karar vermesinin ardından salondan çıkarılan polisler avukatlara ve aileye saldırdı. Duruşma salonuna perukla giren sanık polis A.Ş. de Sarısülük ailesine sözlü tacizde bulundu.

Salonun boşaltılamaması üzerine duruşma 28 Ekim’e ertelendi.

Mahkeme dışında da polis provokasyonu sürdü. Bir tanığın kafasına telsizle vurulduğu iddia edildi.

‘ÇEVİKLER ‘İZİNLİYMİŞ’

Gezi direnişi sırasında 1 Haziran günü polis A.Ş.’nin silahından çıkan kurşunla başından yaralanan Ethem Sarısülük, iki haftalık yaşam mücadelesinin ardından yaşamını yitirmişti. Polis A.Ş.’nin yargılanacağı davanın ilk duruşması olaylı başladı. Davanın görüleceği Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna giden Sarısülük ailesi ve avukatları, salonun içinin sivil giyimli çevik kuvvet polisleriyle dolu olduğunu gördüler.

Salona gelen polislerin hepsinin izinli olması dikkat çekti. Avukatlar duruma tepki gösterince, polis amirleriyle aralarında tartışma yaşandı. Salonda bulunan polisler, avukatları kastederek, “Kesin şunların seslerini diye” bağırdılar. Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, duruma isyan etti. Acılı anne, “Bunları değil, katili getirin” dedi.

A.Ş. DURUŞMAYA GELDİ

Tartışmalar sürerken Ethem’i vuran polis A.Ş. salona getirildi. Avukatlar mahkeme heyetinin polisleri dışarı çıkarmasını istedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı “silahlı polislerin dışarı çıkarılmasını” istedi. Polislerin salona girme ısrarı sürdü. Salon dışında tartışma sürdü.

Polis A.Ş.’nin avukatı duruşmanın kapalı sürdürülmesini talep etti. Avukatlar ise polislerin dışarı çıkarılmasının gerginliği bitireceği belirttiler.

POLİSLER OLAY ÇIKARDI

Daha sonra polisler mahkeme heyetinin kararını vermesi için dışarı çıkarıldılar. Bu sırada polisler Sarısülük ailesi ve avukatlarına sözlü tacizde bulundular. Tartışma büyüdü ve kısa süreli bir arbede yaşandı.

Mahkeme başkanı, duruşmanın güvenlik gerekçesiyle kapalı sürdürüleceğini açıkladı. Ancak Sarısülük ailesinin avukatları itiraz ettiler. Yaşananlarının “duruşmanın kapalı sürdürülmesi için hazırlanmış bir senaryo” olduğu yönündeki görüşlerini mahkeme heyetine sunarak, tutanak hazırlanmasını talep ettiler. Bunun üzerine tutanak hazırlanmaya başlandı. Sanık A.Ş.’nin avukatı müvekkiline salonda saldırıldığını iddia etti. Diğer yandan polisler salona teker teker alındı.

TANIĞIN KAFASINI YARDILAR

Kazım Aslan adlı vatandaş tanık sıfatıyla çağrıldığı mahkeme salonuna girerken darp edildi. İddiaya göre Aslan salona girmek istedi. Kapıda görevli polisler durdurdu. Tanık olduğunu söyleyince bir polis Aslan’ın kafasına telsizle vurdu. Aslan’ın kafasında kanama meydana geldi.

AVUKAT VE AİLEYE SALDIRI

İtirazları değerlendiren mahkeme, önceki kararından geri adım atmadı ve duruşmanın kapalı süreceğini bildirdi. Mahkeme Başkanı Afak İlleez salonunun boşaltılmasını istedi. Karara hem Sarısülük ailesinin avukatları, hem de polisler tepki gösterdi. Salon boşaltıldığı sırada olaylar yeniden alevlendi. Duruşmayı izlemeye gelen sivil polisler salondan çıkarken olay çıkardı. Aileye sözlü tacizde bulunan sivil polisler kimi avukatlara yumruk attı.

Adliye polisleri de sanık polis A.Ş.’nin etrafında etten duvar ördüler. A.Ş. ve çevresindeki görevli meslektaşları, Sarısülük ailesine sözlü tacizde bulundu. Tahrikler sonucu ortam gerildi. Polisler acılı aileyi A.Ş.’nin “yanından uzaklaştırmak” gerekçesiyle itekledi. Araya girmek isteyen avukatlara salonda görevli polisler yumruk ve tekme attılar.

A.Ş. PERUKLA GELMİŞ

Olaylar büyüyünce sanık polis A.Ş. salondan çıkarıldı. Bu esnada A.Ş.’nin peruğu olduğu ortaya çıktı. Dışarı çıkarılan A.Ş.’nin başındaki peruk salonda yere düştü. Salonun boşaltılması bekleniyor ama kimse salondan çıkmak istemiyor. Bu arada duruşmayı izlemeye gelen sivil polisler basını da engellemek istedi. Gazeteciler duruma tepki gösterdi. Mahkeme sürüyor. Dışarı çıkan sivil polislerin provokatif tavırları da devam ediyor.

28 EKİM’E ERTELENDİ

Tartışma salon içinde ve dışında sürünce mahkeme başkanı duruşmaya devam edilemeyeceğini belirtti. Duruşma 28 Ekim’e ertelendi. Çıkışta polisler yine gerginlik çıkardı. Aile mahkeme başkanına tepki gösterdi. Ethem’in ağabeyi Mustafa Sarısülük, tepkisini “Bu başından beri hazırlanmış teatral bir etkinlik, bir oyun ve tuzaktan ibarettir. Bu oyun en başından beri sürdürüldü. Mahkeme kararı bu kararı vereceğini biliyordu. Nereden talimatlar alınıyor bilmiyoruz. Ama bizler bu davanın peşini bırakmayacağız. Bütün usülsüzlüklerinizi, haksızlıklarınızı kamuoyunda teşhir etmeye devam edeceğiz” diyerek gösterdi.

AİLEYE PSİKOLOJİK SAVAŞ

Adliye’de Sarısülük ailesinin çıkış yapacağı güzergah boyunca çevik kuvvet polisleri koridor oluşturdu. Aile polislerin yanından geçerken sık sık sözlü sataşmalar yaşandı, tartışmalar çıktı. Ethem’i polis kurşunuyla yitiren aile gördükleri bu muamele karşısında isyan ettiler.

Avukatlar da duruma tepki gösterdiler. Polislere “Bu yaptığınız işkence değil mi? Bu annenin oğlunun katili bir polistir. Gözünün gördüğü her yöne polis yığmanın mantığı nedir?” diye sordular.

POLİSLER BUNU HEP YAPIYOR

Polis kurşunuyla ölümlere ilişkin davalarda çevik kuvvet polisleri salonları tıka basa doldurarak, mağdur yakınları ve mahkeme üstünde baskı kuruyorlar. Bu daha önce de yaşanmıştı.

ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM

Dava sürürken Adliye önünde de protestolar vardı. Ethem Sarısülük’ü vuran polisin tutuksuz yargılanmasına tepki gösteren vatandaşlar, sık sık “Ethem’in katili AKP’nin polisi” sloganı attı. Adliye önünde ortak açıklamayı KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mevlüt Çakmak yaptı. Çakmak, Başbakan Erdoğan’ı kastederek “Benim polisim kahramandır”, “Müdahale emrini ben verdim” cümlelerini söyleyenlerin halka karşı sürdürülen kirli devlet şiddetinin sorumlusu olduğunu söyledi. Ethem’in öldürülme görüntülerinin Türk ve Alman bilirkişileri tarafından kare kare incelendiğini hatırlatan Çakmak, Ethem Sarısülük’ü öldüren polisin bilerek isteyerek silahını kullandığının rapor edildiğinin altını çizdi. Davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini vurgulayan Çakmak, AKP iktidarının muhalif kesimleri bertaraf etmek için çeşitli oyunlar tezgahladığını söyledi. Çakmak, “Bu oyunları bozmak Emek ve Demokrasi Güçlerinin boynunun borcudur” dedi.

PROVOKASYON GİRİŞİMİ

Açıklamadan sonra Adliyeden çıkan bir kişi dışarıda davayı takip etmek isteyen vatandaşlara “Vatan hainlerini mi savunuyorsunuz” diye bağırarak provokasyon yaratmaya çalıştı. Vatandaşların tepkisi üzerine Adliye içine tekrar giren kişi polislerin arasından söz ve işaretlerle vatandaşları kışkırtmaya devam ederken, polislerin olaya müdahale etmemesi dikkat çekti. (Hasan Akbaş – Ankara/EVRENSEL)

1396900cookie-checkDuruşma ertelendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.