Duruşmanın ilk oturumuna ara verildi

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki adliyedeki salonunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan duruşmaya 46 tutuklu sanık ile 28 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada DTP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Hasip Kaplan, Sırrı Sakık ve Pervin Buldan izleyici olarak yer aldı.


Katılımcıların çokluğu nedeniyle yoğunluk oluşması üzerine tutuklu sanıklardan bazıları, ayağa kalkıp çektikleri güçlüklerden bahsederek salondaki fiziki şartları eleştirdi.


Sanıklardan Muzaffer Tekin’in avukatı da ayağa kalkarak, adil yargılama haklarını istediklerini belirterek, duruşma salonda kimin konuştuğunun bile anlaşılamadığını iddia etti.


Bu sırada tutuklu sanıklardan biri ayağa kalkarak ”Ben canımla uğraşıyorum. Sen ne konuşuyorsun” diyerek avukata tepki gösterdi. Bu sanık, yanındaki diğer tutuklu sanıklarca yatıştırıldı.


Daha sonra bazı avukatlar fiziki şartları eleştirerek, bu şartlarda yargılama yapılamayacağını savundu.
Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, arka sıradaki bir sanık avukatının, ”Ben buradan müvekkilimin savunmasını nasıl yapabilirim?” sorusu üzerine Şengün ”Buraya gelip savunma yapabileceksiniz” dedi.


Şengün daha sonra, üye hakimler Hasan Hüseyin Özese, Sedat Sami Haşıloğlu tarafından Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki adliyedeki duruşmanın başladığını, tutuklu sanıkların tamamının, tutuksuz sanıklardan ise 12’si hariç diğerlerinin duruşmaya geldiğini söyledi.


Söz alan sanık avukatlarından biri 35 yıllık avukat olduğunu ifade ererek, bu tür duruşma salonlarının ”sıkıyönetim” mahkemelerinde olduğunu ileri sürdü.


Mahkeme Heyeti Başkanı Köksül Şengün bu sözler üzerine ”Sıkıyönetim hakimi değiliz, fiili şartlar değişik, görüntü değişik olabilir. Yargılamayı yapacak mahkemenin o tarafından asla kuşku duymayınız” diye konuştu.


Duruşmadaki avukatlar da Şengün’ün sözleri üzerine, bu şartların savunma haklarının engellenmesi için yapıldığını öne sürdü. Bazı avukatlar da duruşmanın bir spor salonunda yapılması önerisinde bulundu.


Söz alan sanık avukatlarından Uğur Alacakaptan da bu şartlar altında sağlıklı duruşma yapılamayacağını ileri sürdü. Alacakaptan, ”Bu miting havası içinde duruşma olanağı yoktur. Daha uygun şartlar altında hem sorgu hem savunma yapabilecek bir ortamda yapmak üzere duruşmanın ertelenmesini istiyoruz” dedi.


-DURUŞMAYA ARA VERİLDİ-


Köksal Şengün, tahkikat aşamasındayken böyle bir salonun gündeme getirildiğini ve dosyanın büyüklüğü açısından da bu şartlara uygun İstanbul’da başka bir yer bulunamadığını söyledi.


Şengün, ”avukatların duruşma salonuna ve kendilerine ayrılan bölüme sığmadıklarının, salonun çok kalabalık ve yoğun olduğunun gözlendiğini ve bu şekilde yargılama yapılamayacağını” belirterek, salondakilerden dışarıya çıkmalarını istedi.
Mahkeme heyeti, daha sonra bu şekilde yargılama yapılıp yapılmayacağı hususunda bir karar verilmesi için duruşmaya ara


MAHKEME HEYETİ BAŞKANI SALONUN BOŞALTILMASINI İSTEDİ


Funda Kılıçerli Kulaksız-Uğur Cumhur Karap – ”Ergenekon” davasının ilk duruşmasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ”avukatların duruşma salonuna ve kendilerine ayrılan bölüme sığmadıklarının gözlendiğini” belirterek, salonu boşalttı.


Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki adliyede görülen davanın duruşmasında, basın mensupları, sanık avukatları ve yakınları ile izleyiciler salonda yoğunluk oluşturdu.


Bunun üzerine bazı sanık avukatları, bu şartlar altında yargılama yapılamayacağını savundu.
 
Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, bunun üzerine, yargılamanın yapılıp yapılamayacağının mahkemenin takdirinde olduğunu belirterek, duruşma salonu içindeki yoğunluğa işaret etti ve kendilerinin de bundan memnun olmadığını bildirdi.


Şengün, fiili şartlar ve görüntünün değişik olabileceğini ancak mahkemeden kuşku duymamaları gerektiğini ifade etti.


Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, daha sonra ”avukatların duruşma salonuna ve kendilerine ayrılan bölüme sığmadıklarının gözlendiğini” belirterek, içeridekilerden salonu boşaltmalarını istedi.


CHP: BU İŞİN TAKİPÇİSİYİZ


”Ergenekon” davasını izlemek üzere Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ne gelen CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, ”Yargılamanın hukukun üstünlüğüne bağlı kalınarak yapılması gerektiğine inanıyoruz. CHP olarak bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.


Mengü, cezaevi önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tarihi bir duruşmanın ilk gününü yaşadıklarını ifade etti. ”CHP bu ‘Ergenekon’ adı verilen yargı sürecinin ilk gününden itibaren ve savcılık aşamasında, bu işin siyasi bir proje olduğunu söyleyerek gelmişti” diyen Mengü, bu nedenle yargılamanın CHP olarak başından sonuna kadar izlenmesi için partinin hukukçulardan oluşan bir komisyon kurduğunu belirtti.


Komisyonda kendisi dışında partinin Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat ile Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in de yer aldığını kaydeden Mengü, ”Yargılamanın hukukun üstünlüğüne bağlı kalınarak yapılması gerektiğine inanıyoruz. CHP olarak bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.

1068380cookie-checkDuruşmanın ilk oturumuna ara verildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.