Çeçenistan’da Rus ruleti…

Dışişleri Bakanı Adam Rotfeld, Çeçen lideri Aslan Mashadov’un öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada “Rusya Güvenlik Kuvvetleri, Çecen lideri öldürmekle politik bir hata yaptı. Çünkü Aslan Mashadov Çeçenistan’da ateşkes ve barışın sağlanması yolunda diyalog kurulabilecek tek kişiydi” dedi.
 
Rotfeld, Rusya’nın Çeçen lideri Mashadov’u öldürerek Çeçenlere dialog kapılarını kapatmış sayılmaması gerekeceğini de sözlerine ekledi.

BASIN: YANLIŞ HESAP
Öte yandan, Rus basını, Çeçen lider Aslan Mashadov’un öldürülmesine birinci sayfalarından yer verirken, Kommersant ve İzvestiya gazeteleri, Mashadov’un neden öldürüldüğü sorusuna cevap bulmaya çalıştı.

Kommersant’a açıklama yapan Birleşik Rusya Partisi milletvekili Arkadi Baskaev, Mashadov’un öldürülmesinin bir talihsizlik olduğunu belirterek, ”Onun ölümü şimdi çok erken oldu. Kendisiyle 1995 yılında birkaç kez görüştüm. Onunla sorunları çözebilirdiniz. Ayrılıkçı liderlerden şimdi sadece (Şamil) Basayev kaldı. Mashadov’un aksine Basayev ile hiçbir şey hakkında görüşemezsiniz ve Basayev Mashadov’un yerini alamaz” dedi.

İŞADAMI: APTALLIK
Sürgündeki Rus işadamı Boris Berezovski de yaptığı açıklamada, Mashadov’un öldürülmesinin ”aptalca” olduğunu ifade ederek, ”Kremlin savaşı sürdürmek ve Rusya’yı imha etmek istiyor. Rusya’da terörü artıracak bu olay, Kremlin’in aptallığı yüzünden yapıldı” diye konuştu.

Mashadov’un temsilcisi Ahmed Zakayev de Kommersant’a yaptığı açıklamada, Mashadov’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel emriyle öldürüldüğünü ileri sürerek, ”Bu, Putin’in kişisel savaşıydı. Mashadov onun kişisel düşmanıydı. Mashadov, teröre terörle karşılık verenlere tepki gösteren meşru bir başkandı” dedi.

Rus gizli servisi FSB’nin 1996-1998 yılları arasında başkanlığını yapan Nikolay Kovalyev de açıklamasında, ”Mashadov’un ölümünün Çeçenistan üzerinde etkisi olacağı kesin. Teröristler yakında aktif hale gelecek ve biz de buna hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.

1100730cookie-checkÇeçenistan’da Rus ruleti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.