El Kaide, Sahel’de başaramadı

Amerikan Kongresindeki ”Sahel’de terörle mücadele komisyonu”nda düzenlenen bir oturumda değerlendirmelerde bulunan Amerikalı uzmanlar, Aqmi’nin Cezayir, Fas ve Libya’daki yetkililerin baskısına maruz kaldığını belirtti.

Burkino Faso, Çad, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya ve Senegal’i içine alan Sahel bölgesinde ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde Aqmi’nin ”hala bir tehdit oluşturduğu” görüşünü ortaya koyan uzmanlar, buna karşın grubun ”kilit öneme sahip hedeflerine ulaşamadığını” ifade etti.

Örgütün özellikle Cezayir’de mali bakımdan kıskaca alındığını ve ayrıca adam toplama hedeflerine ulaşmaktan uzak olduğunu bildiren uzmanlar, Sahel bölgesinde de adam bulma konusunda sıkıntıları olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Afrika Dairesi yetkililerinden John Carson da, Aqmi’nin Sahel bölgesinde yaşayanların çoğu için çok radikal bulunan şiddet eğilimli ideoloji ve taktikleri olduğu görüşünü dile getirdi.

Grubun bölgedeki direniş hareketleri ve faal suç çeteleri ile önem taşıyan ittifaklar kurmayı başaramadığına da dikkati çeken Carson, ”Bu örgüt bölgesel istikrarı ya da hükümetleri ciddi tehdit etmekten uzaktır ve bu bölge halklarından önemli bir destek sağlayamaz” diye konuştu.

1193920cookie-checkEl Kaide, Sahel’de başaramadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.