En berbat tiryaki bizimkiler

Enfield Belediye Meclis Üyesi Yasemin Brett, toplumda sigara içme oranının alarm vermesi üzerine sigara karşıtı kampanya başlattı. Enfield Belediyesi’ne yapılan toplantıda kampanya tanıtılarak dernek ve toplum üyelerinden destek istendi. Toplantıya Toplum Sağlığı Meneceri Julie Boyde, yardımcısı Gleen Stewart, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Laura Berryman, Belediye Meclis üyesi Alev Cazımoğlu ve basın üyeleri katıldı.

Yasemin Brett, sigaranın sağlığı ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirterek, “Günümüzde kanserin en önemli nedeni sigaradır. Enfield Belediyesi ve komşu belediyelerdeki sigara içme oranlarında Türkçe konuşan toplum neredeyse 3 katı fazla. Bu oran çok kaygı verici. Sağlığın yanısıra ekonomik olarak da sigara bütçede ciddi bir yer tutmaktadır. Neredeyse alınan sosyal yardımın tamamı sigaraya gittiği söylenebilir.”

Enfield Belediye Meclis üyeledi Alev Cazımoğlu ve Yasemin Brett ile Toplum Sağlığı Meneceri Julie Boyde ve yardımcısı Gleen Stewart

KAMPANYA DESTEK BEKLİYOR

Brett, “Genelde ülke çapında sigara içme oranının düşmesine karşın Türkçe konuşan toplumda artması ve sigaraya başlama yaşının daha da küçük olması, toplum olarak sigara karşıtı birşeyler yapmamızı gerektirmektedir. Unutmamalı ki sigara içenlerin esrar ve sonrasında diğer uyuşturucularla tanışması da daha kolay olmaktadır ” diye konuştu.

Toplum sağlı uzmanlarıyla birlikte sigara karşıtı kampanya başlattığını belirten Brett, “İlk olarak ‘4-6 Derby Rd Enfield EN3 4AN’ adresindeki Kırkısraklılar Derneği21 Mayıs saat 14-4.15 arasında toplum üyelerine yönelik sigara karşıtı bir atölye gerçekleştireceğiz. Uzmanların katılacağı bu toplantıya bölge sakinlerinin ilgi göstermelerini önemsiyoruz. Atölyeye katılmak isteyenlerin 8 Mayıs’a kadar katılacaklarını ‘[email protected]’ adresine bildirmelerini rica ediyoruz” dedi.

Toplum Sağlığı Meneceri Julie Boyd da, Türkçe konuşan toplumun bölgedeki en fazla sigara içen toplum olmasının acil önlem gerektirdiğini vurgulayarak, “Sigara içenler aile bütçesine zarar vermenin ötesinde yakınlarındakilerini de pasif içiçi konumuna sokmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyenlere her türlü desteği sunmaya hazırız. Sigara içen toplum üyelerinin yapacağımız atölye çalışmalarına zaman ayırmaları yeterlidir. Sigara içen sevdiklerinizin daha uzun ve sağlıklı yaşamasını istiyorsanız kampanyamız hakkında bilgilendirin lütfen” dedi.

ÜRKÜTÜCÜ RAKAMLAR

Gleen Stewart da, London Health Observatory ve Research London Borough of Enfield’in yaptığı araştırmalarda bölgede sigara içme oranı yüzde 15.8 iken bölge sakini Türkçe konuşan toplumunda bu oranın yüzde 50 olduğunu söyledi. Bölge hastanelerinde kalp bölümündeki hastaların ise dörtte birinin Türkçe konuşan toplum üyesi olmasına dikkat çeken Stewart, toplumdaki kurum ve kuruluşlarının sigara karşıtı kampanyaya destek vermelerini istedi.

Stewart şu rakamları verdi:

“Tütün ve tütün ürünleri kullananların yüzde 55’i erkekyüzde 41’i ise kadın olarak görünüyor. Toplumun diğer kesimlerinin yüzde 37’si nargile, yüzde 28’i sigara, yüzde 9’u sarma sigara ve yine yüzde 9’unun esrar otu kullandıkları saptandı. Tüm bu istatistiklerin içerisinde en çarpıcı olanıysa, sigara ve uyuşturucuya başlama yaşının 11 ile 25 yaş arasında olarak tespit edilmesidir.”

Toplantıya katılan gazeteci Faruk Eskioğlu da babasını henüz 53 yaşında sigaradan dolayı yitirdiğini ve iki kız kardeşinin de sigaradan doalyı göğüs kanseriyle mücadele ettiğini belirterek, “Artık günümüz sigaraları eskiler gibi organik değil. Yanlnızca bağımlılık yapan kimyasallar. Sigara bağımlıları profesyonel yardım alarak sigara bırakmaya çaba göstermeliler. Biliyorum kolay değil ama en azından çocukları için bunu başarmalılar. Sigaraya içilen evde sigaraya çocukların sigaraya başlama oranının daha yüksek olduğu da bir gerçek” dedi.

854170cookie-checkEn berbat tiryaki bizimkiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.