En İyi Yabancı Roman Ödülü Beigbeder’e


The Independent Seçici Kurulu’nca en iyi romanı seçmek için çok yoğun tartışıldığı belirtilerek, tam bir konsensusla olmasa da sonunda, Beigbeder’in ‘Kuzey Kulesi 107.Kat’, Orhan Pamuk’un ‘Kar’, Elif Şafak’ın ‘Bit Palas’ ve Rus Irina Denezhkina’nın ‘Aşıklar için Şarkılar’ adlı romanlarının önünde  ödüle layık görüldü.


“Kuzey Kulesi 107.Kat”ta, New York’daki İkiz Kulelere yapılan saldırı ve sonrasında bu olayın Amerikan halkı üzerindeki etkileri ve yarattığı kültür ele alınıyor. Roman, Teksas’lı bir simsar ve iki oğlunun Dünya Ticaret Merkezi’nin Kuzey kulesindeki lokantadaki son saatlerini nükteli bir üslübla hikayeleştiriyor.


11 Eylül günü ikiz kulelerde yaşanan dehşet, terör ve panik, yeni neslin hedonistik (hazcılık, zevke düşkünlük) bakış açısından bir hicve dönüşür Beigbeder’in hikayesinde. Ailesinde Amerikan ataları bulunan Beigbeder, Fransızların bir taraftan Amerikan kültüründen etkilenirken diğer taraftan besledikleri anti-Amerikancı duygularını da eleştirir.


11 Eylül konusunda yazılmış ilk ciddi roman olarak değerlendirilen eser,  ABD’den farklı tepkiler aldı.


The New York Times gazetesinde yayınlanan bir makale, Beigbeder’i, “şöhret peşinde koşan fırsatçı, nihilist bir budala” olmakla suçlarken, yakın Amerikan tarihinin en nazik, hassas ve tabulaştırılmış bir noktası olan bu olay hakkında nasıl böylesine nükteli ve çarpıcı bir kitap yazılır demekten de kendisini alamadı.

780390cookie-checkEn İyi Yabancı Roman Ödülü Beigbeder’e

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.