Endonezya Başkanı’nın ABD ziyareti yarım kaldı

Endonezya Başkanı Joko Widodo namı diğer Jokowi’nin uzun süredir planlanan ABD ziyareti hafta başında gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl başkan seçilen Jokowi’nin ABD’ye yaptığı ilk ziyaret olması nedeniyle büyük önem taşımaktaydı.

Özel Başkanlık uçağı ile 29 saat süren yolculuktan sonra ABD ‘ye varan ve ayağının tozunu silmeden ABD’de yaşayan vatandaşları ile bir görüşme yapan daha sonra da Başkan Obama ile görüşen Jokowi görüşme sonunda ziyaretini kısa kesip Endonezya’ya dönmek zorunda olduğunu açıkladı.

Başkan Jokowi’nin ziyaretini yarım kesip planlanan görüşmeleri yapmadan Endonezya’ya geri dönme sebebi ise son bir kaç aydır söndürülemeyen orman yangınları.

Sumarta Kalimantan, adaları ve Riau bölgesinde birkaç aydır devam eden orman yangınlarından çıkan is ve pusun kirlettiği hava bölgeyi olduğu kadar Singapur ve Malezya’yı da kötü etkiliyor.
Bölgede 25 bin okul aylardır pusdan etkileniyor ve eğitim-öğretime sürekli ara veriliyor, okullar tatil ediliyor.

Aslında bölgeye daha önce birkaç ziyaret yapan bazı ziyaretleri de pus yüzünden iptal edilen Jokowi’nin geri çağrılma sebebi yangınların iyice çığırından çıkması ve Ulusal Felaket ilan edilmesi durumu.

Son günlerde yangın Java adasındaki dağlara da sıçradı ve sis-pus Jakarta’ya kadar ulaştı.

Sumatra ve Kalimantan adasının bazı bölgelerinde hayatı risk oluşturan sis yüzünden halk başka bölgelere nakledilmeye başlandı. Ancak halkın evlerini bırakma konusunda gönüllü olamdığı gözleniyor.
Bugüne kadar sisin neden olduğu akut solunum hastalıkları yüzünden 10 kişiden fazla can kaybı oldu, hastaneler hizmet etmeye yetişemiyor!

Çevre ve Orman Bakanlıkları bölgede palmiye yağı üretimi yapan ve yangınlara sebep olan 3 büyük firmanın çalışma izinlerini iptal ettiğini açıkladı. Bölgede 7 si yabancı kökenli olmak üzere 17 firma iş yapmakta. Ulusal Felaket ilan edilmesi durumunda haklarında yasal işlem başlatılan firmalar hakkındaki işlem süreci de son bulmuş olacak. Bu sebeble bu zor kararı verecek olan ABD ziyaretini kısa kesmek zorunda kalan başkan Joko Widodo olacak.

Jokovi Obama görüşmesinde doğal olarak iklim değişikliği ve orman yangınları da yerini aldı. Başkan Obama bu konuda kendilerine yardım edecekleri sözünü verdi.
Diğer taraftan ABD’nin Endonezya Büyükelçisi Robert Blake Jakarta’da bir açıklama yaptı.
Açıklamada orman yangınlarının söndürülmesi ve bölge halkına yardım etmek için başlangıç olarak 2.75 milyon ABD doları katkıda bulunacaklarını ifade etti.

_____________

Gulseren Tozkoparan Jordan
27 Ekim 2015
Jakarta/Endonezya
[email protected]

1576920cookie-checkEndonezya Başkanı’nın ABD ziyareti yarım kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.