Endonezya’da 1 Mayıs çoşku ve barış içinde kutlandı

Ülkenin çeşitli yerlerinde kutlanan İşçinin, Emekçinin Bayramı’nın genel olarak sakin geçtiği haberleri geldi.

Cakarta’da ise genel tatilden yararlanan Endonezya İşci Birliğine bağlı bir çok sendikadan binlerce işci, ucuz iş gücü politikasının değişmesi ve gelecek hükümetin işcilere daha iyi koşullar sağlamasını talep etmek için yürüdü. Yürüyüşe katılanların siyah ve kırmızı renklerin ağırlıkta olduğu pantolon, tişört ve şapkalarıyla bir örnek giyindikleri, bazıların da maske taktığı dikkat çekti.

Cakarta’nın merkezinde bulunan Thamrin Meydanını dolduran işciler oradan Başkan Sarayı’na doğru çoşku içinde, çalgılar çalıp, şarkı söyleyerek yürüdü.
Polis müdahale etmedi, biber gazı sıkılmadı, ortalıkta dolaşan tomalar yoktu!

İşcilerin büyük bir kısmı 1 Mayıs kutlamasına Bung Karno Stadyumu’nda devam etti. Zira Endonezya İşci Konfederasyonları Birliği gösterinin orada devam etmesi için stadyumda şölen havasında bir etkinlik düzenlemiş , bunun için 70 bin bilet satmış ve hatta başkan adaylarını da bayram yerine davet etmişti.
9 Temmuz ‘da yapılacak Başkanlık seçimlerinde 2. popüler aday olarak görülen , Emekli General Prabowo diğer adaylar katılmayınca, bu günü adeta partisinin açık hava mitingine dönüştürdü. Başkan olması durumunda işçilerin istediği zorunlu sigorta, taşeron firmaların akarte edilmesi, sağlık hizmetlerine ücretsiz ulaşım, işci ve fakirler için ucuz barınma konularına öncelik vereceğini açıkladı.

Prabowo’nun İnsan Hakları alanında tartışmalı geçmişi ve kendi işcilerine karşı olan haksız tutumunun bilinmesine rağmen 1 Mayıs’ta işcilere yanlarında olduğu mesajını vermesi tamamen seçim yatırımı olarak değerlendirilmekte.

Yürüyüşte Gazeteci Birlikleri de yerlerini almıştı. 1994 ‘te kurulan ve Uluslararsı Gazeteciler Federasyonu’nun da üyesi olan Bağımsız Gazeteciler Birliği ,AJI üyeleri her yıl 1 Mayıs kutlamasına katıldıklarını ifade etti. Bu yıl kutlamanın geniş kapsamlı , eğlenceli ve barışcıl geçtiğini ifade eden AJI Yönetim Kurulu Üyesi Eko Maryadı ülkede 36 şehirde medyanın çeşitli alanlarında çalışan 2000 üyeleri olduğunu ve onlar için daha iyi ücret ve sigorta talep ettiklerini belirtti. Sahip oldukları verilerin, gazetecilerin yalnızca yüzde 40’ının koşullarının iyi olduğunu , yuzde 60 ‘ın fakirlik şartlarında yaşadığını , üstelik bir çok gazetecinin Ticaret Birliklerine üye olmalarının da yasak olduğunu vurguladı.
Başkan adayı Prabowo’nun bu günü kendi amacı için siyasal propaganda aleti yapmasını da hayal kırıklığı olarak nitelendirdi.

[email protected]
1 Mayıs 2014 , Cakarta, Endonezya

1562760cookie-checkEndonezya’da 1 Mayıs çoşku ve barış içinde kutlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.