Endonezya’da bakirelik testi planı tartışılıyor

Kimler yazmadı ki Cumhuriyette Mine G. Kırıkkanattan tutun da Hürriyet gazetesi, Vatan gazetesinde ve hatta Açık Gazetede birçok yazara kadar. Bazı bloglarda konu sosyolojik açıdan irdelenirken aynı zamanda şiddetli tartışmalara yol açtı Meryem’in söyledikleri.

Bazı yazarlar sarılmak kucaklamak istedi Meryem’e bazıları ise objektif olma ve karşı tarafı da koruma bahanesi ile yüklendi kızcağıza aldığı karardan ötürü bazıları ise tek başına çocuk yetiştirmenin zorluğu konusunda ahkam kesmenin tam da zamanı diye düşünmüş olmalıydılar yapılan uyarılara bakınca.

Ben de ona sarılmak istedim

Bana gelince ben de ona sarılmak ve arkandayız Meryem diyen taraftayım. Hatta bu kadar uzakta olmasam bebek bakıcılığı bile teklif edecektim neredeyse kendisine. Tecrübeliyimdir bu konuda.

Endonezya’ya gelene kadar izlediğim 3 diziden birisiydi Muhteşem Yüzyıl. Gözden uzak olan günülden ırak olurmuş atasözü benim için Türk Televizyonu konusunda doğru çıktı. Unuttum dizileri hatta en sevdiğim Yalan Dunyayı bile ihmal eder oldum. Ben ihmal etsem de tesadufen öğrendim ki ihmal etmeyen dünya vatandaşları mevcut Muhteşem Yüzyıl dizisini. Mısırlı bir hanımla tanışmıştım geçenler de Türk olduğumu öğrenince kocaman bir gülümseme belirdi suratında ve hemen Muhteşem Yüzyıl ve Hürrem Sultan’dan söz açtı. Meğer Mısır’da da çok izlenen bir diziymiş. Ama tabii bu tanışma Mısır’daki son olaylardan önce olmuştu. İnsanların TV izleyecek hali kalmadı artık sanırım. Gurur duymamak elde değil bu diziyi ortaya çıkaranlarla.

Bakirelik yalnızca kızlara mı mahsus?

Meryem’in röportajını okudugum gunlerde bir haber çarptı gözüme Jakarta Gazetelerinde.

Haber başlığı şöyleydi. Bakirelik testi planı tartışması ateşleniyor” . Şaka gibi geliyor insana yaşadığımız çağda değil mi?
Endonezya’nın Sumatra bölgesinde Prabumululih kasabasında liseye başlayacak kız öğrencilere bakirelik testi yapma planı hazırlanıyormuş. Bu test uygulaması 2014 yılında başlayacak ve şehir bütçesinden ödenecek olup gençler arasında işlenen ahlaksız suçlara engel olması hedefleniyormuş. Bölgenin Milli Eğitim Müdürünün yaptığı açıklamaya göre bu test “kız öğrencileri negatif aktivitelerden uzak tutacağı için olumlu bir etkisi “olacakmış ve bu testin kızların kendi iyilikleri için olduğunun da altını çizmeyi ihmal etmemiş yetkili.

Şükürler olsun ki insan hakları örgütlerinın yoğun muhalefeti ile karşılaşmış bu plan. Örgütler bakireliğin kişiye özel bir durum olduğunu ve boyle bir uygulamanın insan haklarına aykırı olacağını ve boyle bir uygulamanın öğrenciler üzerinde yapacağı etkinin değerlendirmesi gerektiği yönünde itirazlarını yapmışlar.
Bu politikayı eleştiren bir danışman “ test sonucunda kızların bakire çıkmaması durumunda ne yapacağız? diye haklı endişesini dile getirmiş. Başka birisi ise kızların bazan kendi hataları olmadığı halde bir kaza sonucu bakireliğini kaybedebildiklerini, bunun onların suçu olmadığını ileri sürmüş. Başka aklı başında bir politikacı ise “ o zaman erkek öğrencilere de bakirelik testi yapacak mıyız? var mı böyle bir test diye eşitlikçi düşüncelerini dile getirmiş.

Tüm bu görüşlere itiraz eden Refah ve Adalet Partisi – Prosperous Justice Party – üyesi Hasrul Azvar adlı bir politikacı bakirelik kutsaldır, evlenmeden bakireliğini kaybeden bir öğrenci için utanç verici bir durumdur. Benim önerim bu test sonucundan yalnızca aileler haberdar edilsin, sonuçların herkes tarafından duyulmasına gerek yoktur” diye bu tartışmaya şimdilik bir nokta koymuştur.

Bir yanda Meryem Uzerli’nin bebeğini babasız büyütmesinin nasıl da zor olacağı tartışılırken kendi ülkemde, okullar da bakirelik tartışmasının yaşandığına tanık oluyordum misafir olarak bulunduğum ülkede. Bu ne çelişkiydi böyle, ama hayat da zaten adil değildi çelişkilerle, haksızlıklarla, şaka gibi olaylarla doluydu. Şanslılar diye düşündüm Meryem Uzerli ve onun durumunda olan genç hanımlar, ne kadar şanslılar. İnsan doğduğu ülkeyi seçemiyor ama şansını büyük ölçüde nerede doğduğu belirliyor, hangi ailede, hangi ülkede. Şansına razı olmayanlar ise yaşayacak başka ülkeler arıyor. Umuyorum bu bakirelik testi hayata geçirilmeden yalnızca bir plan olarak kalsın. Meryem Uzerli hakettiği mutluluğu yakalasın.

1554020cookie-checkEndonezya’da bakirelik testi planı tartışılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.