Endonezya’da dinsel gerilim

İngiltere’nin ciddi pazar gazetelerinden The Observer  15 ve 17 yaşlarında iki hristiyan kızın kafalarının kesilmesinden cihadi unsurların sorumlu tutulduğunu belirterek, Endonezya’nın Sulavezi arasının orta kesiminde azınlık Hristiyanlarla, Müslümanlar arasında gerilimin arttığını yazdı.

Bölgede Hristiyanlar’a yönelik bir dizi saldırıyı sıralayan gazete, toplumlar arası şiddeti tetikleyen bir gelişmenin, 2001 yılında bir Müslüman kızın Hristiyan birisi tarafından tecavüz edildiği söylentisinin olduğunu aktardı.

Bu söylenti ardından Endonezyalı radikal islamcıların dikkatlerinin Sulavezi’deki 200 bin civarında Hristiyan’a yönelttiğini vurgulayan Observer, 2001 yılı yazında Endonezya’nın dört bir yanından binlerce militanın bölgeye akın ettiğini belirtti.

Endonezya hükümetininin gelişmelere seyirci kalmakla yetindiği yorumunu yapan gazete, bölgeye gidenler arasında Leşker-i Cihad ve Cemaat-i İslamiye gibi yasaklı örgütlerin üyeleri ve Afganistan’da silahlı eğitim almış kişiler olduğunu ileri sürdü.

The Observer, Suharto rejiminin 1998 yılında devrilmesi ardından katliam öykülerine sık sık rastlanır olduğunu vurgulayarak, devrik diktatörün iktidardayken uyguladığı yaygın baskı politikalarının dinsel ve etnik gerilimleri dizginlediğini belirtti ve bu baskının ortadan kalkmasıyla bölgede korkunç olaylar yaşanmaya başladığı yorumunu yaptı.

FOTOĞRAF: Endonezya’da anti terör polisi

1118600cookie-checkEndonezya’da dinsel gerilim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.