Endonezya’da genelev kavgası

Endonezya’nın ikinci büyük şehri Surabaya’da Belediye Başkanı ve Yardımcısı arasında son günlerde ciddi bir çekişme yaşanıyor. Surabaya’nın ilk kadın belediye başkanı Tri Rismaharini Eylül 2010 ‘dan bu yana görevini başarıyla sürdürmekte. İlk bakışta baş örtüsü ve resmi kıyafeti geleneksel batik elbisesi ile Endonezyalı bir ev hanımı izlenimi uyandırsa da yaptığı işlerle ve başarıları ile sık sık gündeme gelen, dini bütün Başkan bu yıl başında yılın kahramanları listesinde de yerini aldı.

Surabaya’nın gözde Belediye Başkanı İbu Risma bu kez de şehirdeki genelevleri kapatma kararı alması ile gündeme taşındı. Bu karar yardımcısı ile arasının açılmasına da yol açmıştı.

Dolly olarak anılan Genelev bölgesini tamamen kapatıp yerine yeni bir iş merkezi açılmasına karar veren Başkan Risma’nın bu kararı Belediye Başkan Yardımcısı Wisnu Sakti Buana’nın tepkisine yol açtı.

300 ev ile Güneydoğu Asya’nın en büyük genelevleri arasasında olan Surabaya Dolly’nın Ramazan başlamadan önce kapatılacağını öğrenen Wisnu bunun halk arasında büyük sorunlara yol açacağını ileri sürerek bu karara karşı çıkmakta ve kendisine danışılmadığını karar sürecine müdahil edilmediği iddia etmekte…

Genelevlerin kapatılmasının Surabaya’daki seks işciliği zincirini kıracağını ve yaşı küçük çocukları kapsayan insan kaçakcılığının önüne geçeceğini ileri süren Risma’ya karşı yardımcısı Wisnu kapatmanın bölgede iş yapmakta olan esnafın işine balta vuracağını, ayrıca AIDS yayılmasının kontrol altına alınamayacağını söylerek itiraz ediyor. Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne göre bölgede 1.020 seks işçisi, 311 aracı çalışmakta. 400 yerel satıcı da civardaki dükkanları aracılığı ile ekmek parası kazanmakta. Dolly kapatıldığında seks işcilerine ve aracılara 5 milyon Rupiah yani bin TL civarında tazminat ödenecek.

Başkan Risma’nın kararı ülkenin en büyük Müslüman Kuruluşu Nahdlatual Ulama ve Endonezya Din Adamları Konseyi tarafından destek gördü.

_____________________

FOTOĞRAF: kadın belediye başkanı Tri Rismaharini

[email protected]
9 Mayıs 2014 Cakarta , Endonezya

1562950cookie-checkEndonezya’da genelev kavgası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.