Endonezya’da Yabancı Gazetecilere Sınırlama

Yeni düzenlemeye göre yabancı gazeteciler Milli İstihbarat Kuruluşuna, Bölge Valilklerine ve Belediye Başkanlıklarına bölgedeki görevleri ile ilgili rapor vermek durumunda kalacak.

Onun öncesinde yapacakları çalışma için bu birimlerden izin almaları da gerekecek.

Vize alma aşamasında çalışacakları konu hakkında detaylı bilgi vermeleri istenecek ve uygun bulunmaması durumunda çalışma izni alamayacaklar.

İç ve Dışişleri Bakanlıkları, yabancı gazetecilerin ülkede yaptıkları her faaliyetin izlenmesi ve bilinmesi açısından bu yasal düzenlemenin getirileceğini açıkladı.

Yabancı ve yerli basından tepkiler

Hükümetin açıklamasına Gazeteci Örgütlerinden çeşitli tepkiler geliyor. Cakarta Yabancı Gazeteciler Kulübü yaptığı açıklamada getirilecek yasal düzenlemenin Suharto döneminde gazetecilere uygulanan politikadan farklı olmadığını, Endonezya’nın demokrasisine bir leke süreceğini ve Hükümetin insan hakları ve özgür basın söylemleriyle çeliştiğini ifade etti.

Ayrıca Başkan Jokovi’nin bir kaç ay önce gazetecilerin Papua’ya özgürce girip, haber yapabileceğini bildirdiği yeni uygulamaya da aykırı düştüğünü belirtti.

Hükümetin Yabancı gazetecilere ve film şirketlerine getireceğini açıkladığı kısıtlamaları içeren yasal düzenlemeyi protesto ettiklerini ve bununla mücadele edeceklerini açıkladı.

Uluslarası Bağımsız Gazeteciler Birliği Endonezya Şubesi de yaptığı açıklamada yasanın uygulamaya geçmesi halinde Endonezya’da bilgiye ulaşmaya yollarının kapanacağını vurguladı.

1575390cookie-checkEndonezya’da Yabancı Gazetecilere Sınırlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.