Endonezya’yı şoka sokan haber

Jakarta’daki en büyük ve saygın uluslararası okullardan Amerikan Eğitim sistemini yürüten Jakarta International School JIS de yaşanan bir tecavüz olayı önce okuldaki tüm velileri sonra da Jakarta’yı sarstı.

Mart ayı ortasında okul yönetiminden velilere gönderilen mektupta büyük bir kampus içinde olan okulun ilkokul ve anaokulu kısmında bir çocuğun tacize uğradığı, suçluların yakalanıp hapse konulduğu, soruşturmanın devam ettiği, ailenin özeline saygıdan dolayı daha fazla detay verilmeyeceği ama gerektikçe soruşturmaya yönelik güncellemeler yapılacağı bilgisi yer alıyordu.

Özellikle ailenin bilgilerinin gizli tutulmasına isteğine saygı duyan tüm veliler olaydaki isimleri olmasa da detaylarını, ciddiyetini, tacizin kapsamını çok merak edip aralarında konuştular ama ser verip sır vermeyen yönetimden başka hiç bir bilgi koparamadılar. Aslında her aile kendi çocuğu için endişeleniyor ve onların okulda ne tür bir tehlike ile karşılaştıklarını bilmek istiyordu. Kimse ısrarcı olmadı ve gelen güncellemeler ile yetindi, okula güven sonsuzdu. Bu arada okulun güvenlikle ve artan güvenlik önlemleri ile ilgili verdiği güvencelere inanıldı! Tuvaletlere ve bir çok tarafa ek güvenlik kameraları yerleştirildi.

Veliler için yapılan forumda, aileler güvenlik önlemlerinin artırılmasına yönelik kendi önerilerini sundular. Okul üst yönetimi sabırla dinledi ‘tabi yaparız, düşünürüz, haklısınız’ dedi ve velilerin içinin rahatlatıldığı düşünüldü.

Bu süreçte çocuklar okula gitmeye devam etti, nasıl olsa tehlike geçti, suçlular yakalandı denilmişti. Her şeye rağmen merak endişe ve soru işaretleri devam ediyordu.

Geçtiğimiz Pazar günü kulaktan kulağa gelen bir haberle olayın akışı değişti! Eposta ve whats up yoluyla gelişmeler hızla yayıldı.

Aile anlatıyor

Mağdur çocuğun ailesi, aslında mağdur aile konuşmaya karar vermişti.

Hem okulun konu ile ilgili aileleri eksik bilgilendirdiğini izlemiş, hem alınan önlemlerin hala yetersiz olduğunu görmüş ve en önemlisi tüm velilerin bu olayı bilmesi gerektiğini, başka çocuklara faydası olacağını düşünüp, kendileri için ne kadar zor da olsa sır perdesini aralamaya karar vermişti.

Mağdur aile konuyu basına bir toplantı ile duyurduğu gibi okuldaki veliler için ayrı bir toplantı yaptı. Bir arkadaşın evini açtığı toplantıya yaklaşık 200 kişi katıldı. Tıklım tıklım dolu evde anne ve babanın olayın detaylarına dair anlattıkları orada bulunanların kanını dondurdu.
Adı geçen okulda veli olmam dolayısıyla ben de oradaydım. Tüm anlatılanları büyük bir üzüntüyle dinledim.

Eşinin bir dedektif gibi olayın üzerine giderek bir çok ayrıntıya kendi çabasıyla ulaştığını söyleyen baba sözü anneye bıraktı. Uzun süredir bu acının ve sırrın altında ezilen acılı anne anlattıkları ile herkesi gözyaşlarına boğdu.

‘6 yaşındaki anasınıfına giden oğlumda bir süredir anlam veremediğim davranış değişiklikleri gözlüyordum. Bunlardan şüphelendim. Hiç altını ıslatmayan çocuk altını ıslatıyor, yalnız kalmaktan korkuyor, geceleri kabus görüyor, konuşuyor, ‘yapmayın, durun, gidin , yapmayın uzaklaşın benden’ diye bağırıyordu.

Sabahları okula gitmek istemiyor, evden çıkmadan önce tuvalete gidip penisini çekiştirip duyuyordu. Neden öyle yaptığını sorduğumda, bütün çişini bitirmek istediğini, okulda tuvalete gitmek istemediğini söyledi.’

Öğretmenine gittim ve bunları anlattım ve okulda nasıl olduğunu sordum. Sınıfı değişti, yeni arkadaşlar var bunlar normal dedi, kendisinin bir şey fark etmediğini söyledi

‘Çocuğum kilo kaybetmeye baslamıştı,30 kilodan 24’e düştü. Normalde iştahlı olan çocuk bir iki lokma ile sofradan kalkıyor, normalde korkusuz olan çocuk yalnız kalmak, yalnız yatmak istemiyor, sürekli yanında birini istiyordu. Mart’ın üçüncü haftası banyo yaptırırken kasık ve karnında morartılar gördüm. Artık cinsel tacize uğradığı yolundaki şüphelerim had safhaya ulaşmıştı. Yine morartıların nasıl olduğunu söylemedi. Ve o gün yine penisini koparırcasına çekiştirdiğini gördüm. Artık dayanamıyordum. Okula gitmek istemiyor ama sebebini söylemiyordu. Başka yöntem denemeye karar verdim.

Sevdiği kahramanları söyleyerek ’Benim kaptan Amerika kadar güçlü arkadaşlarım var, istemezsen seni okula göndermem ve hemen alırım, onlarda bize yardım eder, kötülerle baş ederiz, hiç gitmek zorunda değilsin ama neler olduğunu anlatmalısın bana dedim.. İşte o anda ‘Gerçekten mi anne sen o kadar güçlü müsün, beni okuldan alır mısın, güçlü arkadaşların mı var’ diye sordu! Alırım dedim ve başladı anlatmaya.

‘Okula gitmek istemiyorum çünkü orada kötü insanlar var’. Ne kadar kötüler dediğimde tam da tecavüzü anlattı.

‘Tuvalete gittiğimde orayı kirlettiğim için beni cezalandırıyorlar’ dedi ve zaman zaman da bir kadının varlığından söz etti. Bu kadının kıyafetlerini çıkardığını amca dediği diğer kişinin de kendi çocuk diliyle tecavüzü, kendisine neler yaptığını tanımladı.

Kendimi tutamayıp ağlamaya başladım. Bana ’anne neden ağlıyorsun bu o kadar kötü bir şey mi!’ diye sordu. Sakin olmazsam oğlumu korkutup konuşmasına engel olacağımı düşündüm. Sebat ederek detayları dinledim. Bu tecavüz olayı bir seferlik değil bir süredir okulun tuvaletinde, tenefüslerde bir çete tarafından sürdürülen bir olay gibi görünüyordu.

Farklı kişiler, farklı isimler vardı işin içinde. Çocuklarımı arabayla okula bırakıp almam, onların orada güvenli bir ortamda olduklarını düşünmem büyük bir yanılgıymış, çok ama çok acı bir şekilde anlamıştık. Sınıftaki iki öğretmen, teneffüste öğrencileri güya! gözetleyen öğretmenler hep uyumuşlardı. Benim çocuğum ne zamandır bu iğrenç, korkunç muameleye maruz kalmıştı! Bilmediğimiz daha çok şey var. Bu çete etraftayken belki başka çocuklarda aynı şeye maruz kaldı belli değil.

Okula haber verdik, polise bildirdik arkasından yasal süreç başladı ama çok yavaş ilerliyor. Oğlum temizlikçilerden 2 kişiyi ve kadını teşhis etti. Yapılan muayenelerde çocuğumda organ yırtılması ve cinsel yolla bulaşan hastalık olan gonore ve ayrıca herpes tesbit edildi. Tutuklularda gonore var ama herpes yok. Herpesli tecavüzcü hala ortalıkta dolaşıyor ve çocuklar için tehlike saçıyor. Onun ve diğerlerinin bir an önce yakalanması ve cezasını çekmesi gerek.’

Milli Eğitim Bakanlığı müdahale etti

Okuldaki temizliğin Jakarta’da iyi tanınan taşeron bir firma tarafından yapıldığı, firmanın bazı çalışanları işten çıkarmasına karşın hala sözleşmesinin devam etmesi okuldaki aileleri rahatsız etmekte.

JIS Jakarta, hatta bölgedeki en pahalı ve en iyi özel okul olarak tanıyor. Yıllık ücreti 30 bin ABD dolarını bulan okula Jakarta’daki yabancı firmalar çalışanlarının çocuklarının eğitimini üstlendikleri için kucak dolusu dolar dökmekteler. Bütün bunlara karşın rağmen güvenlikteki boşluk aileleri ve halkı dehşete düşürdüğü gibi yabancı firmaları da kızdırmış durumda. Bu okulda bile güvenlik sağlanamamışsa bunun ötesi yok diye düşünülmekte.

Olay basına yansıdıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı ile Kadın ve Çocukları Koruma Bakanlığı okula denetim için müfettiş gönderdi.

Diğer taraftan edindiğimiz bilgiye göre Jakarta’da ki okullarda çocukların yüzde 50’si cinsel tacize uğramakta ve bu rakam son yıllarda hızla artmış durumda. Vakaların çoğu çeşitli nedenlerle polise bildirilmiyor, rapor edilenler sumen altı ediliyor. Mahkemeye gidenlerin sayısı ise dava masrafından dolayı bir hayli az.
Geçtiğimiz ay özel bir yetimhanedeki 30 çocuğun tacize uğradığı haberleri basında yer aldıktan sonra çocuklar Devlet koruması altına alındı. Yine yakın bir zamanda bir lisede tecavüze uğrayan bir genç kız, okulun adı lekelenmesin diye olay ortaya çıktıktan sonra okuldan kaydı silinmiş ve başka okula gitmeye zorlanmıştı.

Tecavüzcülere büyük tepki, cezaları artırılsın

6 yaşında okulunda tecavüze uğrayan çocuğun haberinin basına yansımasının ardından Başkan Yudhoyono ve eşi Ani üzüntülerini aileye iletirken her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdiler…

Aileler arasında kurulan bir Komite’nin okul ile bundan sonra ki müzakereleri yürütmesine veliler tarafından karar verildi…

Polis soruşturmanın hızlandırıldığını, tutuklanan bir zanlının delil yetersizliğinden serbest bırakıldığı, olaya karışan diğer zanlıların aranmaya devam edildiğini bildirdi.

Ailenin isteği ve soruşturmanın güvenliği açısından uzun süre konu ile ilgili detay vermeyen okul yönetimi sonunda olayda ihmal olduğunu kabul etti.
Aile soruşturma tamamlana kadar okul aleyhine tazminat davası açmayacağını söyledi.

Endonezya’da büyük üzüntü ve endişe yaratan olaydan sonra sosyal medyada çocukların nasıl eğitileceğine dair linkler paylaşılmaya başlandı ve imza kampanyaları düzenlendi. Tecavüz suçlularının cezalarının artırılmasına için ‘ Change.org ‘da 28 bin imza toplandı. Endonezya’da tecavüz suçlularına verilen ceza 5 ile 15 yıl arasında değişmekte.

http://www.underwearrule.org/why_tr.asp

1562280cookie-checkEndonezya’yı şoka sokan haber

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.