‘Enerjide Rusya bağımlılığına karşıyız’

Bryza, Akdeniz’de petrol arama konusuyla ilgili bir soruyu da, “Önemli olan Kıbrıs sorununun çözümü için tarafların ne gibi girişimlerde bulunabileceğidir. Hangi taraftan olursa olsun, duygusallığı körükleyerek bölünmeyi destekleyen hareketler, çözüm çabalarına yardımcı olmuyor” diye yanıtladı.

Bryza, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesindeki demecinde, enerji konusu ile PKK terörü, Kerkük ve Kıbrıs konularına değindi.

ENERJİ VE PETROL

ABD’nin enerji konusunda Rusya’ya karşı bir tutum içerisinde olmadığını belirten Bryza, “Washington’un arzusunun, Avrupa ülkelerinin enerji konusunda sadece belirli bir kaynağa bağımlı kalmamaları olduğunu” söyledi.

Bryza, “Gelecek hafta Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan arasında imzalanması beklenen Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının inşa edilmesine ilişkin anlaşmaya olumlu baktığını, ancak Hazar denizi petrollerinin taşınması konusunda başka alternatifler de bulunduğunu” belirtti.

Bakü-Ceyhan boru hattının bunlardan biri olduğunu kaydeden Bryza, “Bizi ilgilendiren petrolün taşınması konusunda çeşitlilik olması ve taşınma şeklinin piyasa kuralları tarafından belirlenmesidir. Ayrıca bu konuyla petrolün çıkarılmasında baş rolü oynayan Amerikan şirketleri de ilgilenmektedir” dedi.

Yunanistan’ın, Azerbaycan’dan gelen doğal gaza yatırım yapmasının ilerisi için önemli bir yatırım olacağını belirten Bryza, “Azerbaycan’ın büyük doğal gaz kaynakları var. Gelecek yıllarda Yunanistan ve İtalya için önemli enerji kaynağı olacak. Bu konuda başlatılan çalışmalarda birlikte hareket edilmesi için, Yunanistan, İtalya ve ABD hükümetlerinin ve şirketlerin işbirliğini güvence altına almak istiyoruz” diye konuştu.
 
AKDENİZ’DE PETROL VE  KIBRIS

Bryza, Akdeniz’de petrol arama konusuyla ilgili bir soruyu da “Önemli olan Kıbrıs sorununun çözümü için tarafların ne gibi girişimlerde bulunabileceğidir.  Hangi taraftan olursa olsun, duygusallığı körükleyerek bölünmeyi destekleyen hareketler, çözüm çabalarına yardımcı olmuyor” diye yanıtladı.

Bryza’nın, Yunanlı yetkililerle enerji konulu görüşmeler yapmak üzere yarın Atina’ya gelmesi bekleniyor.

PKK TERÖRÜ

PKK terörü konusuna da değinen Bryza, “Washington’un, bu konuda fiili sonuç getirecek hareketlerde bulunması gerektiğini” söyledi.

Bryza, “Bu konu Türkiye için bir numaralı tehlike oluşturuyor. Türkler biraz da haklı olarak, bizim PKK terörü konusunda yükümlülüklerimizi yerine getirmediğimizi düşünüyorlar. Türk devleti ve toplumu bu konuda somut sonuçlar bekliyor. ABD, Türkiye ve Irak’ın işbirliğiyle bu konuda kesin bir sonuca odaklanmalıyız. Ancak tek yanlı hareketler istemiyoruz” dedi.

Bryza, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın “Kürdistan” açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine, “Rice’ın bu ifadesiyle Irak sınırları içerisindeki coğrafi bir bölgeden söz

Kerkük konusuna değinen Bryza, “Bu konuda Türkiye’nin olduğu gibi, ABD’nin de endişeleri bulunduğunu, ancak karar verme hakkının Iraklılara ait olduğunu” söyledi.

1147630cookie-check‘Enerjide Rusya bağımlılığına karşıyız’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.