Enzim bilgisayar insan vücudunda yaşayabilir…

‘Enzim bilgisayar insan vücudunda yaşayabilir’. Perşembe günü New Scientist  internet sitesinde  yer alan bir rapora göre hesaplamaları yapması için enzimler kullanan moleküler bir bilgisayar israilli araştırmacılar tarafından yapıldı.


İsrail, Jerusalem’deki Hebrew (İbranice) Üniversitesi’nde arkadaşlarıyla bilgisayarı yapan Hamar Wilner, enzimle çalışan bilgisayarların , insan vücudunun içine  ekilebileceğini ve kişinin  metabolizmasına belirli ilaçların verilmesinin gözlenmesinde kullanılacağına  inandığını ifade etti.


Araştırmacılar, iki enzim – glükoz dehydrogenase (GDH)  ve horseradish peroxidase (HRP) –  birbirine bağlanmış iki kimyasal reaksiyonu başlatmak için kullandığını söyledi.


Bildirildiğine göre, enzimler, özel olarak kullanılmış DNA’yı kullanarak hesaplamalara yardım etmesi için halen yaygın bir şekilde kullanılıyor.


DNA bilgisayarları, mevcut silikon bilgisayarların hızını ve gücünün üstünde olma potansiyeline sahiptir. Çünkü, paralel olarak birçok hesaplamalar yapabilirler ve küçük bir boşluğa çok sayıda  bileşeni paketleyebilirler.


Bununla beraber Wilner, kendi bilgisayarı, hız için dizayn edilmemiştir. Bunun yerine bilgisayarını ilerde bio-sensing donanımı ile birleştirileceğini  ve bir ilacın özel dozajlarına karşı bir hastayı izlemek ve tepkisini göstermek için kullanacak.


Wilne, “Esasında, bu, insan vücudu ile integre edilebilecek bir bilgisayardır” dedi.
“Vücudun içine bir enzim bilgisayarı ekebileceğinizi ve  metabolikyolyönteminin  tamamını hesaplamakta kullanacağınız hissini bize veriyor.”


ORİGAMİ  PC


Microsoft,  eğlence –video, oyunlar ve müzik – ek olarak e-posta, internette gezinme ve kelime işlem fonksiyonları sunacak taşınabilir yeni bir tüketici cihazı dizayn etti.


Pazartesi günkü the Wall Street Journal,  en geniş yazılım firmasında devam eden çalışmaya  aşina olan bir kişinin aktardığına göre, Redmond, Wash, -Microsoft’a dayanarak ultra taşınabilir bir PC geliştiriyor.


Kod adı “Origami”, bugünkü piyasadaki dizüstü bilgisayarların  çoğundan daha hafif ve küçük olan handheld bir PC’dir. Fakat, ürünü iyi tanıyan bir kişiye göre, bu  sonbahar ortaya çıkıyor.


Windows XP işletim sistemini tam olarak  içeriyor ve Microsoft’un ardılı olan  Windows Vista  işletim sistemini çalıştırabiliyor.


Handheld, aşağı yukarı taşınabilir DVD oynatıcı büyüklüğünde  bir köşegensel 7-inç dokunma ekranlı bir arduvazdır (slate).


Kullanıcılar, ekrana parmaklarıyla dokunabilir veya programları başlatmak için bir işaretleme aletiyle kullanır.


Bir Microsoft sözcüsü, “Origami, ortaklarımızla üzerinde çalışmakta olduğumuz bir kavramdır.  Sizinle gelecek haftalarda,  Origami kavramının evrimi hakkında daha çok ayrıntıyı paylaşmak için heyecanlanıyoruz. Dolayısıyla, sabırlı olun.”  dedi.


Meraklı kimseler için,  www.origamiproject.com sitesini kuran Microsoft,  şirketin , salı günü proje hakkında daha çok açıklama yapacağını belirtti.



* Bilgisayar Öğretmeni ve Bilgisayar  Programcısı Y.Müh.


Web: http://www.pekiyi.150m.com  


e-mail: [email protected]
 


 

687770cookie-checkEnzim bilgisayar insan vücudunda yaşayabilir…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.