Erdoğan, BM’de etkin işbirliği istedi

BM’nin 62. Genel Kurulu’nda ikinci konuşmacı olan Erdoğan, “Dünyamızda bugün, küresel sorunlarımıza ortak çözümler üretecek, çaresizliğin yerine umudu, yoksulluğun yerine refahı, haksızlığın yerine adaleti, şiddetin yerine barışı hakim kılacak etkin işbirliğine daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyulmaktadır. Bu misyonla kurulmuş olan BM, bizi ortak irademizle, bu hedefe taşıyabilecek yegane uluslararası yapıdır” diye konuştu.

Erdoğan, BM’nin ayrıca, bu yönde atılacak adımların uluslararası meşruiyet zemini olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ancak, teşkilatımızı yüzyılımızın sorunlarıyla baş edebilecek yapıya kavuşturmak, gerekli imkanlarla donatmak, daha güçlü ve etkin kılmak da biz üye devletlere düşmektedir. Burada biraz daha cesur ve kararlılıkla eylem ortaya koymaya, daha üretken ve girişken bir duruş sergilemeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.”

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin, BM Şartı’nda ifadesini bulan ideallere bağlı ve değişik kıtalar ile kültürleri buluşturan stratejik bir kavşakta küresel barışın korunmasına yapıcı katkılarda bulunduğunu vurgulayarak, ”Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerinde Güvenlik Konseyi’ne adaylığını da bu vesileyle teyit etmek istiyorum” dedi.

”TEK ÇÖZÜM ZEMİNİ BM”

Erdoğan, ”Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs sorununa, Birleşmiş Milletler çatısı altında, yerleşmiş BM parametreleri temelinde ve BM Genel Sekreteri’nin, iyi niyet misyonu çerçevesinde kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki çabaları desteklemeyi sürdürmektedir. Zira çözümün  tek zemini Birleşmiş Milletlerdir” dedi. Erdoğan,  Kıbrıs sorununa ilişkin yaptığı değerlendirmede, BM konseyinde sümen altında kalan Annan raporunun bir an önce genel kurula getirilmesini istedi.

Türkiye’nin bulunduğu bölgedeki en önemli bir diğer istikrarsızlık kaynağını, Ortadoğu sorunun oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, bölge geneli ve ötesinde yansımaları olan Filistin sorununu, Ortadoğu ihtilafının odağındaki temel mesele olarak gördüklerini söyledi.

”TERÖR BELASINA KARŞI ORTAK AKIL”

Erdoğan, Türk Kültür Merkezi tarafından  Waldorf Astoria Oteli’nde düzenlenen dostluk yemeğinde yaptığı konuşmada ise, yemeğe katılan Senatör Hillary Clinton’un
Türk-Amerikan ilişkilerine ve halklarının dostluğuna değer verdiğini belirterek, ”Hillary Clinton’un bizlerle olmasından duyduğum memnuniyeti paylaşmak istiyorum” dedi.
”Aslolan insanın mutluluğu, huzurudur” diyen Erdoğan, ”Farklılıklarımızı kin ve nefret kaynağına dönüştüren bu zehirli sarmaşığa, insanlığı belirsiz bir noktaya doğru sürükleyen bu terör belasına karşı ortak akıl oluşturmalı ve teşvik etmeliyiz. İşte bunun için ‘Medeniyetler İttifakı’ hamlesini İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte başlatmış  bulunuyorum.  Medeniyetler arası çatışma değil, ittifak olmalı”dedi.

ŞİRKET TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Erdoğan, Ortak portföyleri toplam 1 trilyon doları geçtiği belirtilen Amerikan ve Türk şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantı’da Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da hazır bulundu. Bear Sterns, Goldmen Sachs, Soros Mangement, Swiss RE, News Corporation, Aetna and Apollo AlternetivE Assets gibi şirketlerin katıldığı toplantıda, Akfen Holding TAV, Tekofaks, Atasay Grup ve Doğuş Grup gibi Türk şirketlerinin temsilcileri de yer aldı.

HİLLARY CLİNTON’DAN ERDOĞAN’A ÖVGÜ

ABD’de Demokrat Parti’den başkan aday adayı senatör Hillary Clinton, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mevcudiyetinde güçlendiğini ve güçlenmeye devam edeceğini belirtti.

Senatör Clinton, Erdoğan’ın da katılarak bir konuşma yaptığı Waldorf Astoria otelinde Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen ”Geleneksel Dostluk Yemeği”nde yaptığı konuşmada,  yemeğe katılmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, ”Başbakan Erdoğan’a teşekkür ediyorum, kendisinin mevcudiyetinde Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler güçlendi ve güçlenmeye devam edecek” dedi.


 


 

1158920cookie-checkErdoğan, BM’de etkin işbirliği istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.