Erdoğan laiklik anlayışını açıkladı

Erdoğan, ”Ben, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin başbakanıyım. Laik bir devleti savunma anlamında ben laikim ama İslam’ın karşısına koyduğunuz zaman o anlamda değilim. Çünkü devlet laiktir, o noktada ben laikim” dedi.


Başbakan Erdoğan, Uluslararası Basın Enstitüsünün (IPI) Dünya Kongresi ve 56. Genel Kurulunda yaptığı konuşmanın ardından International Harold Tribune Yayın Yönetmeni Michael Oreskes, Radikal Gazetesi Köşe Yazarı Altan Öymen ve Neue Zürcher Zeitung Genel Yayın Yönetmeni Markus Spillmann’ın sorularını yanıtladı.


Erdoğan, ”Laikliğe bakışınız nedir?” şeklindeki bir soru üzerine, ”Laiklik bir din değildir, İslam bir dindir. İslam ve laikliği aynı terazide tartamayız. Din üzerinden siyaset yapılamayacağı gibi laiklik üzerinden de siyaset yapılamaz. Biz, yola çıkarken dedik ki (AK Parti, din eksenli bir parti değildir, insan eksenli bir partidir)” diye konuştu.


Başbakan Erdoğan, laikliğin, tüm inançlarla eşit mesafede ve onların güvencesi durumunda olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:


”Kişi laik olamaz, devlet laik olur. Bir kişi, laik bir devleti savunmak anlamında ‘laikim’ diyorsa ona eyvallah,onu da kabul ediyoruz ama bunu ‘İslam karşıtı’ olarak getirdiğiniz zaman, burada bir yanlışa düşersiniz. Benim anlatmak istediğim bu. Bunu birbirine karıştırmayalım. Ben, ‘bütün sistemler araçtır’ diyorum. Demokrasi de laiklik de dinler de bir araçtır. Amaç, insanların mutluluğu ve saadetidir. Bunu birbirine karıştırmayalım. Eğer sistemleri amaç haline getirirsek, o zaman tabular yaratırız.”


Erdoğan, ”laiklik” ile ilgili bir başka soru üzerine de ”Ben, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin başbakanıyım. Laik bir devleti savunma anlamında ben laikim ama İslam’ın karşısına koyduğunuz zaman, o anlamda değilim. Çünkü devlet laiktir. Bu noktada ben laikim. Bunu birbirinden ayıralım. Benim partim din orijinli bir parti değildir. Böyle bir şey söz konusu değil” diye konuştu.


 

1042810cookie-checkErdoğan laiklik anlayışını açıkladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.