Erdoğan: Müzakereler durursa durur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) karşı uygulanan izolasyonlar kalkmadıkça bir adım atmayacaklarını söyledi. İSO Meslek Komiteleri toplantısında konuşan Erdoğan, “Bunlar Kıbrıs’ta limanları verecekler, ek protokolü imzalayacaklar gibi çirkin muhalefet içine girmek yanlış. Yapılan yorumlar hoş değil. KKTC’ye karşı uygulanan izolasyonlar kalkmadığı sürece ne ek protokol, ne limanlar, ne havaalanları konusunda birşey beklemeyin” diye konuştu.


Kıbrıs konusunda Türkiye’nin ve KKTC’nin üzerine düşenleri yaptığını kaydeden Erdoğan, “Annan Planı’na destek verdik, KKTC bu palana evet dedi. Siz Annan Planı’na ‘hayır’ diyeni ödüllendirdiniz, ‘evet’ diyeni cezalandırdınız. Cezalandırmaya devam ediyorsunuz. Çok açık söylüyorum, müzakereler durursa durur. Bize karşı olumlu yaklaşana biz de olumlu yaklaşacağız. Bu medeniyette asla ezmek yok, adalet var” dedi.


Siyaseti ekonominin önüne geçirmek gibi bir anlayışlarının olmadığını belirten Başbakan, “Ülkeyi kavramlar kargaşasındaki bir gerginliğe itmemek gerekiyor. Gündemi olmayanlar gündem oluşturuyor. İftira et tutmasa da iz bırakır mantığıyla iş yürütüyor. Hükümeti zan altında bırakma mantığı var” değerlendirmesinde bulundu.


‘İŞADAMLARI BİZE DESTEK VERMELİ’


İşadamlarıyla dayanışma içinde olarak sorunlara birlikte çözüm bulmaları gerektiğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne kadar zamanda nasıl çıkarız, beraber olgunlaştırmak zorundayız. El ele dayanışma içerisinde. Burada endişeye kapılmaya gerek yok, hedeflerden sapmayacağız. Panikleme bu tür durumlarda aleyhte olur. Aklıselim ile oturup çözümü bulmaya çalışacağız. İşadamları bize destek vermeli.”


Ekonominin kırılganlığının azaldığını ifade eden Erdoğan, daha önce krize neden olan dalgalanmaların ekonominin istikrarını sarsmadığını vurguladı.


CHİRAC’TAN SERT UYARI


Başbakan Erdoğan’ınaçıklamasının ardından, Fransa’dan sert bir uyarı geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, “Türkiye limanlarını açmazsa üyeliği riske girer” dedi.


Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin limanlarını Rum kesimine açması gerektiğini, aksi takdirde üyelik sürecinin kesintiye uğraması riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
 
AB dönem başkanı Avusturya’nın Başbakanı Wolfgang Schüssel ise birliğin hazmetme kapasitesini üyelik kriteri yapmaktan vazgeçeceklerini söyledi.


Konuyla ilgili nihai karar Avrupa Komisyonu’nun yıl sonuna kadar hazırlayacağı raporun ardından verilecek.


Hazmetme kapasitesi başta Türkiye olmak üzere yeni üyelerin birliğe katılımını güçleştirmek üzere ortaya atılmış bir kavram olarak eleştiriliyordu.

1031150cookie-checkErdoğan: Müzakereler durursa durur

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.