‘Erdoğan uzlaşma yerine partiyi dinledi’

İngiltere gazeteleri de; Türkiye’de Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasına ilişkin haber ve yorumlara yer verdi. 
  
The Guardian gazetesi haberinde, AK Parti hükümeti Gül’ü aday göstermemesi zor olurdu değerlendirmesini yaptı.


Gazetenin değerlendirmesi şöyle:


“Seçimlerde elde ettiği ezici zaferin sağladığı destek ve kültürel bakımdan muhafazakar parti tabanını yatıştırmakta ısrarlı olan Erdoğan, uzlaşma adayı yerine Gül’ü tercih etti. ‘Bazı gözlemcilere göre, Gül’ü aday göstermemek; 74 milyon nüfuslu güçlü ülkeyi generallerin değil, seçimle işbaşına gelmiş politikacıların yönettiğini göstermekte ısrarlı olan AB yanlısı yeni İslamcıların, askerlere boyun eğmesi olarak algılanacaktı.”


The Financial Times da, ordunun Gül’ün adaylığı konusunda ne yapacağına ilişkin sorulara yanıt bulmaya çalıştı. Gazete şunları yazdı:


“Uzmanlar, Gül’ün ilk adaylığını rayından çıkaran ve 1960’tan bu yana dört seçilmiş hükümeti deviren ordunun üst kademesinin, benzer bir şekilde müdahalesinin pek de mümkün olmadığı görüşünde. Gül, partisinin ve seçimlerde aldıkları yüzde 47’lik oy dikkate alındığında bir ölçüde ulusun da demokratik tercihi. Herhangi bir müdahale halk nezdinde kabul görmeyecektir. Londra’dan ‘Avrasya Grup’ uzmanı Wolfango Piccoli’ye göre, ordu şu anda savunmada.”


The Financial Times, başyazısında da Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığının haklı bir adım olduğunu öne sürdü.


Gazete, ordunun Gül’ün adaylığına karşı nisan ayında İnternet sitesinde yaptığı açıklamanın, siyasi açıdan bir ilkellik olduğunu savunurken, laik yapının Gül karşıtlığının, sınıfsal ve kültürel bir savaş hissi verdiği görüşünde.


The Financial Times, Gül’ün “gizli bir dinsel gündemi olduğu savlarını” da histeri ve temelsiz olarak niteledi.

1046890cookie-check‘Erdoğan uzlaşma yerine partiyi dinledi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.