Ermenistan ile imzalar atılıyor

Milliyet Gazetesi’nde Bahar Bakır imzasıyla yer alan habere göre; Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’ın, iki ülke arasında tarihi bir adım olarak nitelendirilen protokolleri, iki ülke arasında oynanacak futbol maçından bir gün önce, 13 Ekim’de imzalaması öngörülüyor.

31 Ağustos’ta Türkiye, Ermenistan ve İsviçre tarafından yapılan ortak açıklamada, iki ülke arasında “diplomatik ilişkilerin tesisi” ve “ikili ilişkilerin geliştirilmesi” protokolleriyle ilgili 6 haftalık iç siyasi istişare sürecinin başlatıldığı dünya kamuoyuna duyuruldu. Bu duyurunun ardından Dışişleri Bakanlığı, 14 Ekim’de Bursa’da Türkiye ile Ermenistan milli takımları arasında 2010 Dünya Kupası eleme grubunda oynanacak futbol maçına kadar yoğun bir temas trafiği başlattı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu ile Nalbantyan’ın tarihi maçtan bir gün önce protokolleri imzalaması öngörülüyor. Dışişleri Bakanlığı, protokollerin imzalanmasının ardından, son sözün TBMM’de olması nedeniyle, iç siyasi istişare sürecinde özellikle Meclis aşamasına büyük önem veriyor.

Muhalefete güvence verecek

Bakanlığın sürece yönelik temel endişesinin, siyasi partilerin, Yukarı Karabağ sorunu ve Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin zedeleneceği kaygısının giderilmesi olduğu öğrenildi.

Davutoğlu’nun, muhalefetle yapacağı istişarelerde siyasi partilere bu çerçevede güvence vermeye çalışacağı kaydedildi.

Davutoğlu, geçen hafta ilk olarak TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’le görüşerek, siyasi istişare sürecini fiilen başlattı, ardından son gelişmeler konusunda bilgi vermek üzere TBMM’de grubu bulunan ve seçimlerde yüzde 1 oy oranını geçen siyasi parti genel başkanlarından randevu talep etti.

MHP yok

Bu kapsamda Davutoğlu, bugün saat 12.15’te Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşecek. Davutoğlu’nun 14.00’teki görüşme adresi de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal olacak. Davutoğlu, 15.30’da da DSP Genel Başkanı Masum Türker ile bir araya gelecek. Yarın BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu ile görüşecek olan Davutoğlu, programın uyuşmaması nedeniyle DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’le bayramdan sonra bir araya gelecek. MHP ise, daha önce Davut-oğlu’nun randevu talebini geri çevirmişti.

1218520cookie-checkErmenistan ile imzalar atılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.