‘Ertelenen 1 Mayıs, tatil olsun’ genel grevi

1 Mayıs Paskalya gününe rastladığı için, “işçi bayramı” olarak kutlanmadı. Geleneksel olarak burada bir bayram başka (ve daha önemli) bir bayramla aynı güne düşerse, o zaman ikinci bayram baska bir güne kaydırılabilir.  Nitekim, bu seneki 1 Mayıs kutlamaları da 11 Mayıs’a kaydırıldı.

Hükümet, geçmiş hükümetlerin tersine ve burada sadece cok küçük bir grubun hosuna gidecek bir girisimde bulundu:  11 Mayıs’ı tatil ilan etmedi. Ek bir tatilin Yunanistan ekonomisine milyonlarca euro zarar getirecegini öne sürerek, 11 Mayıs’ta normal bir gün gibi herkesin işine gitmesi gerektiğini söyledi.

Bu girişim, doğal olarak buradaki bütün işçilerin ve memurların tepkisiyle karşılaştı. Sol görüşlü olsun, sağ görüşlü olsun, bütün sendikalar, bütün işçi ve memur kuruluşları, yarın grev ilan etti. Yarın Yunanistan tam anlamıyla bir genel grev yasayacak.

Hiçbir şey calışmayacak. Otobüsler, metro, trenler, hatta havaalanları calışmayacak. Gazeteler çıkmayacak, Televizyon’da canlı programlar olmayacak. Üniversitelere hocalar da ögrenciler de gitmeyecek. Ögretmenler okullara gitmeyecek. Devlet memurları da genel greve katılarak işe gitmeyecek.  Sadece bir-iki kişinin calıştığı kücük dükkanlar açık olacak.

Yunanistan hükümet üyeleri simdi artik 11 Mayıs’ı normal bir calışma günü olarak kabul ettirme girişiminin yanlışlığını kabul ediyorlar. Ancak sendikalara “siz kazandınız” mesaji vermemek icin olsa gerek, bu kararı degiştirmiş degiller.

Sonuçta, Yunanistan hükümeti, biraz tasarruf icin çalisanların en dogal haklarından birini ellerinden alma girişimini cok pahalıya ödeyecek gibi gözüküyor.

FOTOĞRAF: Yunanistan’ın en büyük isçi konfederasyonu General Confederation of Workers in Greece (GSEE) geçen yıllardaki 1 Mayıs gösterisinde “1 Mayıs – İnsanca yaşam için sosyal haklarda devamlılık, tutarlılık ve güncellik (mücadele)” yazılı pankartı taşırken.

1105760cookie-check‘Ertelenen 1 Mayıs, tatil olsun’ genel grevi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.