Esad’ı BM’de Rusya ve Çin kurtardı

New York’taki BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye ile ilgili karar taslağı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi.

Suriye’de dün güvenlik güçlerinin operasyonunda 200’den fazla kişinin öldüğü yönündeki iddialar, Batılı devletleri de harekete geçirdi.

Suriye rejimine yönelik ağır eleştiriler yöneltilirken, en sert çıkış ABD’den geldi. Yazılı bir açıklama yayımlayan ABD Başkanı Barack Obama, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki rejiminin “acımasız vahşetine” karşı bir tutum belirlemesi gerektiğini ifade etti.

Ancak Obama’nın bu çağrısının yerine getirilmesinin önündeki en önemli engel olarak Rusya’nın tutumu gösteriliyordu.

Gün boyunca Münih ve New York hattındaki diplomatik trafikte Rusya’nın kabul edeceği bir formül arandı. Ancak, Rusya ikna edilemedi.

BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada Rusya ve Çin veto edince, karar tasarısı düştü.

RUSYA İKNA OLMADI

Geçen hafta içerisinde Rusya’nın itirazları üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a görevden ayrılması yönünde açık çağrı yapan bölüm Fas tarafından hazırlanan karar taslağından çıkarılmıştı.

Ancak Cumartesi günü üyelerin elinde bulunan metinde, “Arap Birliği’nin, Suriye’de demokratik ve çoğulcu siyasi geçiş sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan 22 Ocak 2012’deki kararına tam destek verildiği” ifade ediliyordu.

Arap Birliği planı kapsamında, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yetkilerini yardımcısına bırakması” öngörülüyor.

Tasarının 15 üyeli Konsey’den geçmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az dokuz üyenin “evet” oyunu alması gerekiyordu.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, toplantıya girerken gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın tasarı üzerindeki değişiklik taleplerinin “kabul edilemez” olduğunu söylemişti.

Oyalma öncesi Rusya’ya en sert tepki ise Fransa’dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe Güvenlik Konseyi’nde alınacak Suriye kararını engelleyeceklerin, “tarih karşısında büyük bir sorumluluk” alacağını söyledi.

RUSYA’NIN İKİ İTİRAZI

Tasarıyla ilgili toplantı öncesi Rusya’nın itirazlarını gidermek ve uzlaşma sağlamak amacıyla ABD devreye girdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Münih’teki Güvenlik Konferansı çerçevesinde ikili bir görüşme yaptı.

Lavrov, Münih’teki konferansta yaptığı konuşmada Rusya’nın itirazlarını da sıraladı.

Rusya’nın en büyük itirazının, tasarının Esad hükümetine karşı önlemler almasına karşın, “barışçıl protesto gösterilerini manipüle eden silahlı grupları” hesaba katmaması olduğunu söyleyen Lavrov, “İkisini de yapmazsanız, iç savaşın tarafını tutmuş olursunuz” dedi.

Lavrov, ayrıca “Karar tasarısı onaylanır ve Esad gitmezse, ABD ve Avrupa’nın Suriye’yle ilgili gelecekteki planları ne olacak?” sorusunu yöneltti.

Lavrov sabah saatlerinde Rusya’nın Rossiya televizyonuna yaptığı açıklamada, karar tasarısının mevcut haliyle oylamaya sunulması halinde, Batı’nın yeni bir “skandal” ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi’nde Ekim ayında yapılan oylamada Suriye’yi kınayan bir karar tasarısını veto etmişti.

Rusya’ya en sert tepki ise Fransa’dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe Güvenlik Konseyi’nde alınacak Suriye kararını engelleyeceklerin, “tarih karşısında büyük bir sorumluluk” alacağını söyledi.

1330320cookie-checkEsad’ı BM’de Rusya ve Çin kurtardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.