ETA mahkumları: Hükümet şantaj yapıyor

Bask Siyasi Mahkumlar Birliği (EPPK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, İspanya’da iktidardaki Zapatero hükümetinin “ETA’yı bırakırsınız, sizi serbest bıraktırırız” şeklinde kendilerine şantaj yaptığı ve tehdit içerikli sözler söylendiği iddia edildi. EPPK, iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yetkililerinin belirli aralıklarla cezaevinde tek tek mahkumları ziyaret ettiğini belirterek, ETA’dan ayrıldığına ilişkin yazılı metin imzalayan mahkumlara serbest kalma taahhüdünde bulunulduğunu kaydetti.

EPPK, ayrıca İspanyol ve Fransız hükümetlerine çağrı yaparak, Bask bölgesindeki “demokratik sürecin önünü açmalarını” istedi.

Öte yandan, EPPK’nın açıklamasının, ETA’nın Joseba Urrusolo Sistiaga, Kepa Pikabea ve Carmen Gisasola gibi bazı tarihi liderlerinin 4 gün kadar önce yaptığı “silahlı mücadele kesinlikle sona ermelidir” şeklindeki beyanından sonra olması dikkati çekti.

Bask özerk yönetim hükümeti sözcüsü İdoia Mendia, eski ETA liderlerinin silah bırakılmasını istemelerini “iyi bir haber” olarak yorumlamıştı.

Ayrıca, 5 Eylül tarihinden bu yana ateşkeste olan ETA’nın kısa bir süre içinde yeni bir bildiri yayımlayarak Zapatero hükümetine bazı çağrılarda bulunacağı yönünde haberler İspanyol basınında yer alıyor.

1272870cookie-checkETA mahkumları: Hükümet şantaj yapıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.