Çevre protestosu KKTC sınırına taşıyordu

TAK’ın aktardığına göre; FİLELEFTHEROS ve diğer gazeteler, köylerinin yakınına kurulması planlanan katı atık gömü alanı ve tesisini protesto etmek amacıyla günlerdir eylemler gerçekleştiren Limbiya köyü halkının, dün Rum Bakanlar Kurulu tarafından alınan; söz konusu tesisin bazı binalarının 1 km daha uzağa taşınması yönündeki kararı beğenmeyerek, köy yakınında bulunan ve “Türk askerinin” kontrolünde olan kiliseli tepeye yürümeye kalkıştıklarını yazdılar.


FİLELEFTHEROS: “Limbiya Sıcak Olaylara Yakın –150 Limbiyalı Komşu Kiliseye Gitmeyi İstedi –Türkler Yerlerini Aldı” başlıkları altında verdiği haberinde, Limbiya köylülerinin çöp alanının en az 2 km daha uzağa götürülmesini istemelerine karşın Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında 1 km’de karar kıldığını, bunun üzerine dün 15:00 sıralarında toplanan 150 kadar Limbiyalının tepkilerini göstermek amacıyla köye hâkim durumda bulunan ve “Türk askerinin” elinde olan bir tepenin üzerindeki kiliseye yürümek istediklerini yazdı.


Gazete, çoğunluğu gençlerden oluşan grubun sınırda bulunan ve “Türk askeri” tarafından kontrol edilen “Timio Stavro” kilisesinin yer aldığı tepeye doğru RMMO mevzisini de geçerek tırmanmaya başladığını, bunun üzerine bölgede bulunan Rum polisinin araya girerek, grubun Türk mevzisine doğru yürümeye devam etmesi durumunda “hoş olmayan durumların yaşanmasının mümkün olduğu” uyarısında bulunduğunu yazdı.


Gazete, çöp gömü alanına karşı çok katı tutum sergileyen bir grup Limbiyalının, kendi aralarından 3 temsilcinin, Rum hükümetinin önerisinin değerlendirileceği toplantıda yer alacağı garantisinin ardından Türk mevzisine yönelik yürüyüşlerinden vazgeçmeye ikna olduklarını, bu arada da “Türk askerinin mevzide yerini almış olduğunun görüldüğünü” savundu.


AKINCILAR DA TEPKİLİ


Öte yandan gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun Limbiyalıların baskıları sonucunda çöp gömü alanını 1 kilometre daha uzağa yapma önerisinde bulunmasına KKTC’den tepki geldiğini ve “Luricina” (Akıncılar) köyünün Kıbrıslı Türk muhtarının bu öneriye tepki gösterdiğini yazdı.


Gazete, Akıncılar köyü muhtarının bugün Güney Kıbrıs’a giderek Limbiya köyü temsilcileriyle görüşme yapmasının da ihtimal dâhilinde olduğunu vurguladı.


SİMERİNİ: “Limbiya’da Endişeli Sükûnet –İçişleri Bakanı N.Silikiotis ile Kritik Görüşme Bugün” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü kararının Limbiyalıları tatmin etmediğini ve bugün Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis ile köy temsilcilerinin kritik bir görüşme daha gerçekleştireceklerini yazdı.


Gazete, dün ise 40 kadar Limbiyalının Rum Bakanlar Kurulu’nun kararını protesto etmek için “Türk askerinin” elinde bulunan “Timio Stavro” kilisesine yürümek istediklerini, ancak yine diğer köy sakinleri tarafından bundan vazgeçmelerinin sağlandığını vurguladı.
 Gazeteler, bugünkü günün Limbiya’daki durumun ne olacağına dair “kritik gün” olduğunu da vurguladılar.

699250cookie-checkÇevre protestosu KKTC sınırına taşıyordu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.