Çevreci Ewa 1 hafta santralı durdurdu

No Dash for Gas, İngiltere Hükümeti’nin ve enerji şirketlerinin, bu ülkenin enerji ihtiyacı için gazın temel yakıt olarak görülmesini engellemek için yola çıkmış bir kampanya. Hükümet yakıt olarak gazın kullanıldığı 20 yeni Enerji santrali inşasını piyasadaki en büyük 6 enerji firmasından talep ediyor. Kampanya olarak enerji ihtiyacımızı karşılamada açığımız olduğunu ve yeni tesislerin gerekliliğini kabul ediyoruz ama bu gaz olamaz. Gaz çevre kirliliğine yol açıyor. Bir fosil yakıt olan gaz; kirli, tahrip edici ve pahalı. Gazın kullanılması enerji fiyatlarını düşürmeyecek ve birçok kişi yakıt yoksulluğu yaşayacak. İklim yükümlülüğümüzü bozacağız, karbon emisyonu hedefimizi tutturamayacağız bu nedenle yenilenebilir enerjiye yönelmeliyiz.

– Bu konuyu halkın gündemine getirebilmek için ne tür eylemlilikler gerçekleştirdiniz?

– EDF olarak bilinen enerji firması Fransa Elektrik’in, Nottinghamsiher’da bulunan West Burton Enerji Santrali’nde üretimi durdurduk. Santrale girdik ve iki bacaya tırmanarak üretimi durdurduk. Gaz maskeleri ve gaz ölçüm cihazlarımızla bacalara çıktık, çünki bu bacalar faal haldeydi. Şalterlerin indirildiğinden emin olana kadar bunları kullandık. Yanımıza iki hafta boyunca ihtiyacımızı karşılayacak kadar malzeme aldık. Uyku tulumları, güvenlik ağı gibi uzun vadede ihtiyacımız olan herşeyi yanımıza aldık ve yedi gün boyunca orada kaldık.

– Bacaların üzerinde geçen bir gününüzü anlatabilir misiniz? Neler yaptınız?

– Enerji santralinde üretimi neden durdurduğumuzu anlatmak için bir çok medya kuruluşu ile röportajlar gerçekleştirdik. Elimizden geldiğince gaz için doğanın yok edilmemesi gerektiğini anlatmaya çalıştık. Bacaların üstü çok rüzgarlı ve çok soğuktu. Bu nedenle ısımızı sürekli olarak korumaya çalıştık. Rüzgar sürekli olarak yön değiştirdiği için bizde yattığımız yerleri sürekli olarak değiştirmek zorunda kaldık. Bizim kaldığımız baca ve bir numaralı baca arasında bir hat oluşturduk. Hem ihtiyaçlarımızı temin etmek hemde sürekli olarak iki baca arasında hareket ederek polisin bizi tahliye etmek istemesini engellemek istedik. Polis bizi tahliye etme girişiminde hiç bulunmadı. Biz yukarıdaydık, yerimizi ve kaçamayacağımızı biliyorlardı. Çok büyük ve gereksiz olan bir güvenlik önlemi almışlardı. Polislerle bacalardayken iyi bir ilişkimiz vardı ama bu yere ayakbastıktan sonra değişti.

– Eylem sonrası yasal süreci anlatır mısınız?
– Kefalet koşullarımız çok sertti. Günlük olarak akşam 7 ve sabah dokuz arası dışarı çıkmamız yasaktı ve haftada üç gün karakola imza vermek zorundaydık. 28 Mart ve 2 Nisan’da yapılacak duruşmalarda cezamız kesinleşecek. Suçlu olduğumuzu kabullenmek zorunda kaldık, çünki davanın Sulh mahkemesinde görüleceğini öğrendik. Bu mahkemelerde juri yok, eğer juri olsa halka hesap verecektik ve bize sempati duyacaklarından emindik. Ama hakime karşı bir şansımızın olmadığını düşünüyoruz. EDF bize, 5 Milyon Sterlin tazminat davası açtı. 5 Milyon çok büyük bir para ve bizim bu kadar paramız yok ve aslada olmayacak. Evlerimize ve maaşlarımıza el koyabilirler. Bu nedenle kazanmalarına müsade edemeyiz. EDF için 5 Milyon Sterlin bir günlük kâr. Geçen yıl 1.7 Milyar Sterlin kâr ettiler. Bu nedenle cezanın para ile alakalı değil protestoları engellemek için olduğunu düşünüyoruz. Böylelikle, gaz için doğayı tahrip etmeye devam edebilecekler.

– Eyleme tepkiler nasıl?
– Mücadelemizi sürdürüyoruz ve bu parayı ödemeyeceğiz. Bir imza kampanyası başlattık ve ilk haftada 50 bin imzaya ulaştık. Halkın desteği arkamızda, twiter ve facebook hesaplarımızda bir çok kişinin bu enerji firmalarını terk ettiğine dair mesajlar alıyoruz. İnsanlar farklı enerji firmalarına geçiyorlar ve bunun büyük bir baskı olduğunu düşünüyoruz. Enerji lobileri özelliklede bu altı büyük şirketin lobileri çok güçlü. Enerji ve İklim Bakanlığının politikalarını kendileri yazıyor bizim böyle bir gücümüz ve erişimimiz yok, bizim yapabildiğimiz sadece hayatımızı ortaya koyup santrallerin üretimini durdurmak.

– Ne sizden ne de arkadaşlarında bu parayı alamayacaklarını bile bile bu davayı açmalarının gerçek sebebi nedir?

– İnsanların protesto ve doğrudan eylemler yapmalarını istemiyorlar. Protestoları engellemeye çalışıyorlar. Polis ve gizli ajanların sızmasından dolayı bu ülkede iklim değişikliği kampanyası mağdur edildi. Bu olay medyada oldukça yankı buldu. Grubumuza sızmayı başaramadıkları için bizi engelleyemediler bu nedenle yıldırma politikası uygulumaya başladılar. Bizi cezalandırarak, gözdağı vermek istiyorlar.

– Okurlarımızdan ne bekliyorsunuz?

– Lütfen imza kampanyamıza destek verin, imaza için www.change.org/edf21, adresini ziyaret edebilirsiniz. EDF ile iletişime geçip üzerlerinde baskı oluşturabilir, yaptıklarının yanlış ve çok rezil olduğunu söyleyebilirsiniz.

847100cookie-checkÇevreci Ewa 1 hafta santralı durdurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.