“Evren kocamışlık raporu alır kurtulur”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Babasının cenazesine gidemedi” dediği Günay, 12 Eylül dönemini anlattı.

Fatsa ilçesinde açıklamalarda bulunan Günay Geçici 15. Madde ile ilgili şunları söyledi; “15. madde simgedir. Aynı madde 1961 Anayasasında da vardı. Yani 48 yıldır Türkiye anayasa hukukunda darbeciler yargılanamaz hükmü vardı. İlk defa, eksik-gedik, tamam-değil ama kaldırıyoruz. Şimdiye kadar 15 değişiklik yapılmış ama bırakın maddeyi kaldırmayı kimse telaffuz bile edememiş. Çünkü orada derin devletle, bu darbeci gelenekle cumhuriyetin, demokratlığın hesaplaşması söz konusu. Darbeler asılında Atatürk Cumhuriyeti’nde de kesintidir.”

EVREN KOCAMIŞLIK RAPORU ALIR ZATEN

Günay’ın Evren’in yargılanmasıyla ilgili, “Evren 93 yaşında yargı karşısına mı çıkacak? Kocamışlık raporu alır zaten, Pinotchet’in yaptığı gibi kurtulabilir. Belki bir maddi sonuç doğurmayabilir. Bu saatten sonra Danışma Meclisi, Konsey üyeleri yargıya çıkarılıp hapse tıkılmayabilir. Eğer 1960’larda güçlü gelen Demirel, 1970’lerde Ecevit bu maddeyi kaldırsaydı 1980 ihtilali olmazdı” dedi.

Sivil dikta iddialarıyla ilgili olarak ise Kültü Bakanı, “Bakın, bizim geliştirmeye çalıştığımız süreci zora sokan yargı eylemleri oldu. Yargının çok başka bir dünyası var. Yaptıkları işimizi kolaylaştırıyor mu, zora mı sokuyor, ilerde tarih yazacak. Bizim dışımızda bir süreç işliyor. Bunu çok anlatmıyoruz. Danıştay saldırısı gibi çok açık ve somut olaylar var ortada. Ortam o kadar istismara müsait ki sessiz kalmayı tercih ediyoruz” yorumunu yaptı.

ŞİMDİ MİLLETE BAŞVURUYORUZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ”1980’de milletin seçtiği iktidarları deviren darbe dönemleri yaşadık. O darbe dönemlerinde iş başına gelenler, kendileri ile ilgili yargılama yapılamayacağı konusunda anayasaya hüküm koymuşlardı. Şimdi millete başvuruyoruz” dedi.
Bakan Günay, vatandaşlara da seslenerek, 12 Eylülde yapılacak referandumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Anayasayı demokrasi doğrultusunda iyileştirmeye, geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Bakan Günay, şunları kaydetti:

”Diyoruz ki kadınlar, çocuklar, şehit ve gazi çocukları devlet tarafından daha fazla korunsun. Anayasaya bunun için hüküm getiriyoruz. Çocuklar her türlü istismardan devlet tarafından korunabilsin. İstiyoruz ki yargı, adalet herkese karşı adil olsun. Böyle askeri yargı, sivil yargı yerine gerçekten adaletli bir yargı olsun. İster köyde doğalım, ister şehirde, ister doğuda doğalım, ister batıda; kimse için üstünlük olmasın. İşte bunu yapmaya çalışıyoruz.

YARGI ÖNÜNE ÇIKMAYAN KALMASIN

İşte 1980’de milletin seçtiği iktidarları deviren darbe dönemleri yaşadık. O darbe dönemlerinde iş başına gelenler, kendilerine soru sorulamayacağı, kendileriyle ilgili yargılama yapılamayacağı konusunda anayasaya hüküm koymuşlardı. Şimdi millete başvuruyoruz. Bu memlekette yargı önüne çıkmayan kimse kalmasın. Şimdi bunu yapmaya çalışıyoruz. Hukuk hepimiz için işlesin, adalet herkes için işlesin, devlet zengin-fakir ayrımı yapmadan herkese adaletli davransın. Bunun için şimdi size başvuruyoruz.”

Halkın kararına, onayına, desteğine ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Bakan Günay, ”Sizin desteğinizi de alacağımıza bütün kalbimizle inanıyoruz. Allah şahit, bir tek gayretimiz, bir tek derdimiz var. Bizim çocuklarımız, henüz yürümeye başlayan, henüz okula giden çocuklarımız var ya, hepimizin evinin direği, göz bebeği, bizim çocuklarımızın hayatı, bizim hayatımızdan daha iyi olsun, daha bolluklu, daha bereketli olsun. Sadece bunun için çalışıyoruz. Dün yaşadığından daha iyi, daha güzel ve daha adalet içinde yaşasın istiyoruz” dedi.

Bakan Günay, konuşmasının ardından Gölköy ilçesindeki Ulugöl Doğa Şenliği’ne katılmak üzere Aybastı ilçesinden ayrıldı.

1252540cookie-check“Evren kocamışlık raporu alır kurtulur”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.