“Ey IBAN edenler” tutuklusu gazeteciye tazminat

Erdoğan’ın koronavirüs dolayısıyla IBAN verip bağış kampanyası başlatmasını “Ey IBAN edenler…” söyleriyle eleştirdiği için tutuklanan gazeteci Hakan Aygün’e devlet tazminat ödeyecek.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Erdoğan’ın koronavirüs dolayısıyla IBAN verip bağış kampanyası başlatmasını “Ey IBAN edenler…” söyleriyle eleştiren gazeteci Hakan Aygün’ün tutuklanmasının, hukuki olmadığına, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Devlet, Aygün’e 40 bin TL tazminat ödeyecek.

AYM, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs salgını nedeniyle yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında IBAN verip bağış kampanyası başlatmasını Twitter’dan eleştirdiği için tutuklanan gazeteci Hakan Aygün’ün bireysel başvurusunu karara bağladı.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

  • “Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna,
  • Anayasanın 19. maddesinde güvence altına alman kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine,
  • Başvurucuya net 40.000 TL manevi tazminat ödenmesine, tazminata ilişkin diğer taleplerin reddine,
  • 446,90 harç ve 3.600 TL vekâlet üeretinden oluşan toplam 4.046,90 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine,
  • Ödemelerin, kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal faiz uygulanmasına
  • Kararın bir örneğinin bilgi için Bodrum 3, Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine,
  • Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına gönderilmesine 12/1/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

NE OLMUŞTU?

Hakan Aygün, Erdoğan’ın IBAN verip bağış kampanyası başlatması sonrası Twitter hesabından “IBAN suresi ayet 1 ey IBAN edenler… Biz size ayrı bankalardar IBAN numaraları verdik ki IBAN edesiniz diye, hiç şüphesiz ki ahiret gününde IBAN edenle IBAN etmeyenler ayrılacaktır!” paylaşımını yapmıştı.

Paylaşımı sebebiyle “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ile “hakaret” suçlamasıyla 2 Nisan’da gözaltına alınan Hakan Aygün, 3 Nisan’da tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, 5 Mayıs’ta tahliye edilmişti. (EVRENSEL)

2495310cookie-check“Ey IBAN edenler” tutuklusu gazeteciye tazminat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.