Faşist Pinochet’nin parmak izi alındı

Pinochet Kasım ayından bu yana ev hapsinde tutuluyor. Bu hafta başında Yüksek Mahkeme’ye yaptığı itirazı kaybeden Pinochet’in ilk kez sabıka kaydı yapılmış oldu.

Diktatörün avukatları, 90 yaşındaki müvekkillerinin sağlığı nedeniyle yönetimi sırasında, sol eğilimli muhaliflerinin kaybolması nedeniyle yargılanmaması gerektiğini savunsalar da yargıçları ikna edemediler… Yargıçlar iki oya karşı üç oyla, Pinochet’nin, insan hakları ihlalleri nedeniyle ilk kez yargılanmasına karar verdi.

1970’li yıllarda, Colombo adıyla bilinen operasyonda, 119 sol kanat muhalif ortadan kaybolmuştu. Daha önceki mahkemeler, Pinochet’nin bunama nedeniyle yargılanma yetisine sahip olmadığına karar vermişti. Ancak bu yıl içinde doktorlar, yaptıkları muayeneler sonucunda aksi yönde karar verdiler ve eski diktatörün sağlığının yargıç karşısına çıkmaya uygun olduğunu ifade ettiler.

2000 yılından bu yana, General Pinochet hakkında insan hakları ihlalleri iddialarıyla çeşitli suçlamalar yapılmış, ancak eski diktatörün sağlığının yargı önüne çıkmaya müsait olmadığı gerekçe gösterilerek bu davalar düşürülmüştü. Pinochet, hakkındaki suçlamalar nedeniyle Kasım ayında ev hapsine alınmıştı.

Augusto Pinochet’nin iktidarda olduğu 1973-1990 yılları arasında, Şili’de üç binden fazla kişi öldürülmüş, binlerce kişi işkence görmüş ve sürgüne gönderilmişti. (BBC ve ajanslar)

1121170cookie-checkFaşist Pinochet’nin parmak izi alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.