Fedakarlığında sınırı olmalı

Spor tanışmaya , kaynaşmaya sebep olur. Görüşemediğimiz arkadaşlarla görüşürüz.


Uzun süredir görüşemediğim , hatta kendisinin de takım oluşturacak kapasite de olan arkadaşla konuştuk. Dedim ki takımınızın duru mu nedir?


Bu yıl takım oluşturmadım dedi. Hayırdır , bu tür turnuvalarda siz takım oluştururdunuz dedim.  Derin ” iç çekerek “ dedi ki; biliyorsunuz geçen yıl ki turnuvada takım kurdum.


Masrafları hep üstüme kaldı dedi. Bizim kültürümüzde bu konu , her yerde aynı gibi geliyor bana. Takımın kaptanı tüm masrafı çekmek zorunda olarak düşünürüz. Masrafı bir kişi yüklenir, diğerleri geçinir gider.


Yani tüm masraflar kaptandandır zihniyetli kişilere sözüm olacak.Bu düşünce sahiplerine takım oluştur desek, aynısını kendilerine yaşatmadıktan sonra hatalarının farkına varmaları imkânsızdır.


Bu tür dertleri veya hadiseleri en iyi kim anlar? Bu tür organizasyonlarda bulunanlar bilir, bu işlere bulaşmayanlar sadece ahkâm keserler.


Akıl verirler. Aslında bu tür birleştirici, kaynaştırıcı beraberlik ve tanışma vesilesi olan takım ruhu oluşturmak için emek çeken insanları anlamamız icap ediyor. Ayrıca takdir etmemiz gerekiyor.


Fedakâr insanları toplum anlamalı. Anlamalı ki bu tür insanlarımızın sayısı artsın. Spor vesilesiyle birlik beraberlik için birleştiğimizi ve paylaşmanın, yenmenin, yenilmenin zevkini, üzüntüsünü ortak yaşamayı becerebilme yetimizi geliştirmeyi özlemle bekliyoruz.


Birlikte beraberce masrafı da üzerimize almayı bilmemiz gerekir. Toplumun tüm kesiminde birilerinin üzerinden geçinmeyi adet haline getirenlerde böylece fırsat tanımamış oluruz. Tüm alanlarda ama bilinçli olmalıyız. Paranın ve menfaatin olduğu her alanda bu tür masraftan kaçan,  nimetlere konan çok insan mevcut. Etrafınızda sizin yok mu?


Başkasının emeğiyle bir yerlere gelenler şunu düşünseler ne kadar rahat olurlar? Rıza gösterirler mi acaba, kendi yaptıklarının aynısını karşısında ki kişi veya kişiler yapsa? Böyle kendilerine haksızlık yapılsa hoşlarına gider mi? Hiç zannetmem. Başkasına zarar verdiklerini , kar sayanlar karşısında kişilerin aynıyla cevap vermesiyle, feryadı figan eder zarar vermekten hoşlanan kişiler.


Burada kimse alınmasın. Biz kendimiz nasıl  asli harcamalarımızı hesap ediyorsak ve de karşılığını alıyorsak, başkaları da harcamalarının karşılığını isteyecektir. İstediği zaman da kızmak yakışmaz…Harcanan para ödenmelidir


Borç ödemekle biter, söz yerine getirmekle bizi saygın yapar. Özellikle vurgu yapalım ki: nasıl ki para harcadığımızda bulunduğumuz organizasyonda ince hesap yapıyorsak, başkaları da aynı hesabı yapınca alınganlık yapmak doğru olmaz.


Başkalarının harcamalarının nimetine konmayı maharet saymak acaba başarı mıdır? Maçta oynamak sporculuk mudur? Üzerimize vermemiz gereken borcu vermeyerek, ödemeye yanaşmamak sizce ne kadar ahlakidir?


Takım oluşturmamakla doğru ve isabetli karar vermişsin arkadaş dedim.çünkü günümüzde öyle kişiler var ki armut piş ağzıma düş. Sadece bana, başkasına yok. Bizler çalışacağız birileri kendini empoze edecek öyle mi?


Kendi harcamadan, emek çekmeden önde bulunacak, kahraman olacak . Bir kere kahraman (!)olabilir, ikinci olmaz/ olmamalıdır, arkadaş nasıl takım oluşturmadıysa, aynen tüm alanda ikinci kere hataya fırsat verilmemeli.


Dünyada ne düşünürsek, onu buluruz. aldatan , aldatılır.
 


 

714820cookie-checkFedakarlığında sınırı olmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.