Fethullah Gülen’e ‘vatana ihanet’ planı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gülen cemaatine ilişkin 30 Mart sonrasına işaret ettiği operasyonun “vatana ihanet ve casusluk” suçlamasıyla soruşturma başlatılması olduğu belirtiliyor. Açılacak böyle bir soruşturma ile Gülen’in kırmızı bültenle ABD’den istenmesinin gündeme getirilebileceği dile getiriliyor.

Başbakan Erdoğan’ın son yaptığı açıklamalarda “Bir ülkenin cumhurbaşkanı ve başbakanını dinlemek milli güvenlik sorunudur. Bu zaten MGK açıklamasında vurgulandı. Mesele artık devlet politikası haline geldi. Çalışmalar da başladı. Örgütün şeması elimizde. Kainat imamı diye başlıyor. Altta kıta imamları. Mesleki imamlar… Aklınızın, hayalinizin almayacağı şeyler. 30 Mart’tan sonraki etaplarda atacağımız, planımda olan birçok adımlar var. Bu adımları süratle atıp neticelerini almak olacak. Sonra biliyorsunuz ağustosta Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Amacımız bu seçimlere Türkiye’yi daha huzurlu sokmak” diyerek seçim sonrası cemaate yönelik büyük bir operasyon başlatılacağının işaretini verdi.

AKP kulislerinde, yerel seçimlerin hemen ardından Gülen hakkında soruşturma başlatılacağı beklentisi dile getiriliyor. Erdoğan’ın “Olay milli güvenlik meselesi haline geldi” açıklamasına dikkat çeken parti yöneticileri, “Bu aslında yolsuzluk kılıfı altında Türkiye’ye yapılan önemli bir siber saldırıdır. Casusluk hareketidir. Milli güvenlik konularında görüşmeleri dinleyip başka ülkelerin istihbarat birimlerine servis ettiklerini kamufle etmek için yolsuzluk operasyonu adı altında ortaya çıkarılan bir hareketin sonucudur bu yaşananlar. Bu vatana ihanettir” değerlendirmesini yapıyor. Partide, Gülen hakkında “casusluk, vatana ihanet, örgüt kurma” suçlamasıyla soruşturma başlatılacağı konuşuluyor.

Erdoğan’ın, televizyon programında ABD Başkanı Barack Obama’den Gülen’in iadesini istediğini anlatırken, “Gerekirse kırmızı bülten de çıkarılabilir” demesi dikkat çekti. Ancak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kırmızı bülten çıkarılmasının ancak soruşturma kapsamında olabileceğini söyledi. Parti kulislerinde bu açıklamalara dikkat çekilerek yerel seçimin hemen ardından Gülen hakkında başlatılacak soruşturma kapsamında hakkında kırmızı bülten çıkarılacağı dile getiriliyor.

MİT’e ait TIR’ların durdurulması ve Başbakanlık’ta “böcek” bulunmasıyla ilgili olarak casusluk kapsamında soruşturma açılmıştı. Türk Ceza Yasası’nın “Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk” başlığıyla düzenlenen maddelerinde “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklayan kimseye” ömür boyu hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Neden seçimden sonra?

Erdoğan’ın cemaate yönelik ağır suçlamalarına karşın operasyonu neden seçim sonrasına bıraktığı ise tartışılıyor. Kulislerde, bunun siyasi bir taktik olduğu değerlendirmesi yapılırken, seçim öncesi başlatılacak bir soruşturmanın cemaatin tabanında rahatsızlık yaratabileceği ve AKP’li adaylara yönelik desteğin azalabileceği yorumları yapılıyor. Erdoğan’ın 30 Mart’ta partinin oyunu da görmek istediği değerlendirmesi yapılırken, “seçim sonrası operasyonu” söylemiyle cemaate de “ayağını denk al” mesajı verdiği kaydediliyor. Emine Kaplan / Cumhuriyet

1412360cookie-checkFethullah Gülen’e ‘vatana ihanet’ planı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.