“FETÖ”nün siyasi ayağı tartışması Meclis gündeminde

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, yapılan yasal değişikliklerle “FETÖ”nün önünün nasıl açıldığı hakkında soru önergeleri sundu.

Siyasetin gündemde “FETÖ”nün siyasi ayağı ile ilgili tartışmalar devam ederken CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, 2009 ve 2012 ila 2015 arasında yapılan yasal değişikliklerle “FETÖ”nün önünün nasıl açıldığını sorguladı. İki ayrı soru önergesi hazırlayan Kılınç, “FETÖ”nün siyasi ayağı ile ilgili önemli soruları gündeme getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, biri Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, diğeri ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle iki ayrı yazılı soru önergesi verdi.

Kılınç, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yönelttiği soru önergesinde Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un gündeme getirdiği ve kamuoyunda “Dursun Çiçek Yasası” olarak bilinen yasa ile “FETÖ”nün Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) önünü açılmasını sağlayan yasal değişikliklerde kimlerin imzasının bulunduğunu sordu. 7 Ocak 2009’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hükümet tasarısı olarak TBMM’ye sunulan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının 26 Haziran 2009’da Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında gece yarısı saat 00:59’da AKP milletvekilleri tarafından iki ayrı önerge verilmişti. Önergelerle askeri şahısların sivil mahkemelerde yargılanmasının önü açılmış, ardından Albay Dursun Çiçek tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, yazılı soru önergesinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a şu soruları yöneltti: “07 Ocak 2009 tarihinde TBMM’ye sunulan Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısında dönemin başbakanı ile birlikte imzası bulunan Bakanlar Kurulu üyeleri kimlerdir? 26 Haziran 2009 tarihinde gece yarısı saat 00:59’dan itibaren TBMM Genel Kurulu’nda Hükümet tasarısının görüşülmesi sırasında verilen iki önergede imzası bulunan milletvekilleri kimlerdir?”

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç

BAKAN AKAR’A SORDU

CHP’li Kılınç, FETÖ’nün siyasi ayağı ile ilgili ikinci soru önergesini, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarından yanıtlanması talebiyle verdi. 2012 ila 2015 yılları arasında TSK Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri gündeme getiren Kılınç, bu değişiklikler ile “FETÖ” mensuplarının TSK içerisinde normal terfi bekleme sürelerinden önce yüksek rütbelere gelmesinin sağlandığını ifade etti. Kılınç, Hulusi Akar’a şu soruları yöneltti:

“9 Mayıs 2012’de 926 Sayılı TSK Personel Kanunu 112. Maddesinde yapılan değişiklik ile askeri personelin 15 yıllık mecburi hizmet süresi 10 yıla indirilmiştir. Mayıs 2012 ila Temmuz 2016 arasında kaç subay bu düzenlemeden yararlanarak emekli olmuştur? 11 Şubat 2014’te 926 Sayılı TSK Personel Kanununun 54. Maddesinde yapılan değişiklik ile TSK’deki terfiler 1 yıl öne çekilerek 4 yıllık albaylar ve 3 yıllık generaller Yüksek Askeri Şura’da görüşülecek terfi listesine eklenmiştir. 15 Temmuz darbe girişimine kadar geçen sürede bu düzenlemeden yararlanarak kaç subay terfi etmiştir? Terfi eden subayların kaçı 15 Temmuz darbe girişiminde yer aldıkları gerekçesiyle yargılanmıştır? Bu düzenlemeden yararlanarak terfi eden kaç subay 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TSK’den ihraç edilmiştir?

TSK’deki terfilerin 1 yıl öne çekilmesini düzenleyen 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 54. Maddesinde yapılan değişiklikten yararlanarak 2014 yılındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında bir yıl erken terfi edip tuğgeneralliğe terfi eden subaylar arasında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı basan Tuğgeneral Semih Terzi ile Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele baskın düzenleyen Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş de bulunmakta mıdır?

30 Aralık 2015’te 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ‘Geçici Madde 39’ ile 28-30 yılını tamamlayan albaylara 30-70 bin lira fazla ikramiye verilerek gönüllü emeklilik hakkı tanınmıştır. 15 Temmuz 2016’ya kadar bu haktan yararlanarak emekli olan subay sayısı kaçtır? Terfi ettirilerek emekli olan subayların yerine atanan subaylardan kaçı 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle yargılanmıştır, kaçı 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TSK’den ihraç edilmiştir?”

NE OLMUŞTU?

ESKİ Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Haber Global’de Erdoğan Aktaş’ın sorularını yanıtladı. Başbuğ yayında yaptığı açıklamada, “FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur. Bunu yargının çıkarması ve siyasi iradenin ağırlığını koyması lazım. 26 Haziran 2009’da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran’ı 26’sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok, biz bundan 26 Haziran sabahı 2009’daki toplantıda haberimiz oluyor. Bahsedilen yasa teklifi askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada ‘AK Parti ile cemaati bitirme planı’ algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. Kayseri’de biz bir olay yakalamıştık Hava İkmal Bölge Komutanlığı’nda astsubay yakaladık. Flaş bellek ayarlıyorlar. Burada sivillerden yardım alıyorlar. 14 Nisan 2009’da ‘FETÖ ile mücadele edeceğim’ dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı, tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine AKP milletvekilleri Mustafa Elitaş, Bekir Bozdağ ve Ahmet Aydın ile eski milletvekilleri Yahya Doğan, Mehmet Ceylan ve Ahmet Müfit Doğan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında “hakaret”, eski CHP milletvekili Dursun Çiçek hakkında da “iftira” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

2384540cookie-check“FETÖ”nün siyasi ayağı tartışması Meclis gündeminde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.