‘Filistinli kadın ve çocuk mahkumları bırakın’

Filistinliler, dün İsrail’in bölgeden çekilmesinden sonra ilk kez bir tünelden İsrail topraklarına sızarak askeri kontrol noktasına saldırı düzenlemişti. Çıkan çatışmada, üç Filistin ve iki İsrail askerinin öldüğü, bir İsrail askerinin de büyük ihtimalle rehin alındığı bildirilmişti.

1994’TEN BU YANA İLK KEZ

1994’ten beri ilk kez bir İsrail askeri kaçırılıyor. Olayın ardından aralarında Hamas’ın silahlı kanadının da bulunduğu Filistinli üç grup adına yapılan açıklamada, ”askere ilişkin bilgi verme karşılığında İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması” istendi. İsrail, açıklamayı şantaj olarak niteleyerek, talepleri reddetti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, militan grupların bildirisinden önce yaptığı açıklamada orduyu teyakkuza geçirdiğini söyledi ve 19 yaşındaki Gilad Şalit adlı askerin kurtarılması için ne gerekiyorsa yapılacağını vurguladı.

İsrail ordusu, olası bir misilleme operasyonu için Gazze sınırına asker yığdı. Bununla birlikte gözlemciler, askerin akıbetinin bilinmediği bir ortamda İsrail ordusunun herekete geçip geçmeyeceğinin belli olmadığını söylüyor.

İsrailli yetkililer, ‘kaçırılan’ askerin başına geleceklerden Hamas’ın sorumlu olacağı uyarısında bulundu ve çok sert karşılık verileceğini söyledi. İsrail, 19 yaşındaki Gilad Şalit’in kaçırılmasından Hamas’ı sorumlu tutuyor

Başbakan Ehud Olmert yaşananlardan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Başbakanı İsmail Hanya’nın sorumlu olduğunu öne sürerek “terör örgütleri ve liderlerini hedef alan geniş kapsamlı bir saldırı için” orduya teyakkuza geçme emri verdiğini belirtti.

İsrailli yetkililerin bu uyarılarının ardından Mahmud Abbas ile İsmail Hanya bir araya geldi.

Abbas, İsrailli askerin kaçırılmasını kınadı. Hamas’ın siyasi liderleri de olaydan haberleri olmadığını belirttiler ve askerin serbest bırakılması çağrısında bulundular.

Filistinli militanların İsrail askeri noktasına düzenlediği saldırıyı aralarında Hamas’ın askeri kanadının da bulunduğu birkaç Filistinli militan örgüt üstlendi.

Bu arada, Mısırlı bir arabulucular heyeti, İsrail askerini kaçıran grupla temasa geçtiğini açıkladı. Kaçırıldığı söylenen askerin aynı zamanda Fransa vatandaşı olduğu belirtildi.

Fransa Hükümeti de askerin serbest bırakılması için çaba harcadığını duyurdu. (BBC)

1130990cookie-check‘Filistinli kadın ve çocuk mahkumları bırakın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.